Pannon: csökkenő árbevétel, csökkenő nyereség

A hamarosan Telenor névre váltó Pannon ma közzétette 2010. első negyedéves gyorsjelentését. A mobilszolgáltató árbevétele az egy évvel korábbi adathoz képest 9,5 százalékkal, 39,2 milliárd forintra, az EBITDA pedig közel 10 százalékkal, 16,5 milliárd forintra csökkent. „Árbevételünket továbbra is rontja az egyre elhúzódó recesszió” – kommentálta a nem túl rózsás számokat Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója. Bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy az EBITDA-ráta gyakorlatilag változatlan maradt (42,1%), amit a vállalat a hatékonyságnövelő intézkedések sikereként értékel.

Amint arról az IT café is beszámolt, az operátor az első negyedévben 250 fős leépítést hajtott végre, amitől 1,9 milliárd forintos megtakarítást vár. Az átszervezés elsősorban az elhúzódó recesszió, valamint az összekapcsolási díjakból és hangalapú előfizetői szolgáltatásokból befolyó alacsonyabb árbevétel ellensúlyozását szolgálta. Az első trimeszterben a cég beruházásokra 1,7 milliárd forintot fordított, 38%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. E keret java részét a mobil széles sávú technológiák fejlesztésére fordítják.

A Pannon által nyilvántartott előfizetések száma 29 000-rel csökkent az időszakban, így a negyedév végén a cég 3 582 000 előfizetéssel rendelkezett. A visszaesés elsősorban a kártyás egyéni előfizetők szegmensét érintette. A Pannon (forgalmazásban részt vevő kártyák száma alapján számított) negyedév végi piaci részesedése 32,98% volt 2010 márciusában, ami enyhe csökkenés 2009 negyedik negyedévéhez képest. A társaság egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétele („blended ARPU” index) 12%-kal maradt el a 2009 negyedik negyedévi értéktől.

„Bár a jövőben is mindent megteszünk azért, hogy innovatív módszerekkel, még kedvezőbb ár-érték arányt nyújtsunk ügyfeleinknek, e törekvésünket akadályozzák többek között a magyar szabályozó hatóságok által megszabott, méltánytalanul magas díjak. A magyarországi recesszió elhúzódó jellege és a küszöbön álló kormányváltás ideális lehetőséget teremt e díjak felülvizsgálatára és csökkentésére, ami katalizátorként ösztönözné a jövőbeni növekedést” – jelezte Anders Jensen.

Azóta történt

Előzmények