Túlárazással vádolja Kína a Qualcommot

A Qualcomm néhány hónapja egy szűkszavú közleményben jelezte, hogy Kínában vizsgálat indult ellene a Monopóliumellenes Törvény lehetséges megsértése miatt. A vállalat már akkor sietett leszögezni, hogy mindenben együttműködnek az illetékes kínai hatóságokkal, de magáról a vizsgálatról – a törvénysértés jellegéről, a vizsgálat alapjául szolgáló panaszról, a várható szankciókról – sem a Qualcomm, sem a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NFRB) nem közölt további információt.

Még január végén is csak annyi szivárgott ki, hogy az NFRB-nek feltett szándéka minél jobban megszorongatni a céget, hogy a Qualcomm-technológiákat licencelő kínai gyártókat előnyösebb helyzetbe hozza, és egyben megakadályozza, hogy az ameriaki vállalat piaci pozícióját (akár tisztességtelenül) kihasználva maximalizálja a felfutó kínai piacról származó profitját.

Ma végre megtört a jég, és az NFRB egy sajtótájékoztató keretében némi új információval szolgált a vizsgálatról. Elmondásuk szerint még novemberben razziáztak a Qualcomm pekingi és sanghaji irodáiban, miután több panasz is érkezett a chipgyártó árazási gyakorlatával kapcsolatban: A Qualcomm magasabb licencdíjat számol fel Kínában, mint más országokban. Számokról sajnos nem esett szó a sajtótájékoztatón, a Qualcomm pedig titoktartási kötelezettségre hivatkozva továbbra sem hajlandó konkrétumokról nyilatkozni.

Korábban az NFRB vezetője azt állította, hogy számottevő bizonyítékaik vannak az amerikai vállalat ellen, és Kína legfőbb gazdasági szervének elég hatásos eszköz van a kezében a Monopóliumellenes Törvényt megsértők ellen. A vétkest ugyanis kínai éves árbevételének akár 10 százalékára is büntethetik, ami a Qualcomm esetében bőven meghaladná az egymilliárd dollárt.

Azóta történt

  • Amíg megjön az LTE

    A háromvivős HSDPA technológia világon először megvalósított élő bemutatóján 63 Mbit/s felhasználói irányú sebességet értek el, míg az EUL-MC (Enhanced Uplink Multi-carrier, azaz továbbfejlesztett, központi irányú többvivős technológia) 11,5 Mbit/s sebességre volt képes.

Előzmények