Pénztárgépakció mától: újabb államilag támogatott gép a piacon

Az elmúlt hónapok történéseit figyelve józan ésszel is belátható volt, hogy az év végéig semmiképp nem lesz lehetőség a vállalkozásoknál a kiskasszák esetében az online pénztárgépekre való átállásra, és úgy tűnik, ezt a kormányzat is belátta.

250 milliós dotáció

Legalábbis erre utal egy tegnap kiadott MTI-hír, mely szokatlan módon egy magáncégnek, egy forgalmazónak csinál reklámot. A hír megjelenésére a magyarázat az, hogy a benne szereplő pénztárgépre a Nemzetgazdasági Minisztérium a versenykorlátozások alól kivont, úgynevezett „de minimis” támogatást adott a forgalmazó cégnek.

A közlemény nóvuma: a forgalmazó azok számára, akik nem jogosultak a december 31-éig felhasználható 50 ezer forintos állami támogatásra, felajánl 10 ezer darab Euro-150TE Flexy típusú pénztárgépet 100 ezer forint + áfa áron, melyhez jár az említett minisztériumi támogatás 25 ezer forintja, vagyis a vevőnek 100 ezerbe kerül a gép. A beszerzésnek vannak egyéb feltételei is: a megrendelést a NAV eBEV felületén kell leadni, egy adószámra maximum két gépet lehet rendelni, illetve a cég közli, hogy a kasszákat jövő év januárjában-februárjában szállítják ki, legkésőbb február 28-ig.

A legutóbbi információ mutatja, hogy a támogatást nyújtó minisztérium is tisztában van azzal, hogy a cserék bőven áthúzódnak a jövő év első felére.

A többség csak jövőre juthat hozzá az új géphez

A teljes átállás befejezésének dátumát természetesen még mindig bizonytalanság övezi. Varga Mihály gazdasági miniszter a közelmúltban kijelentette, hogy nem hajtanak végre határidő-módosításokat, és ez egy esetben jelent konkrétumot: az úgynevezett nagykasszáknál, a PC-alapú pénztárgépeknél maradt a december 31-i határidő. Ez okozhat még problémákat, mivel nem csak a hipermarketek használnak számítógép-alapú pénztárgépet, hanem a gyógyszertárak, a benzinkutak, a szállodák, valamint az olyan magyar hálózatok is, mint a CBA és a Coop, és ha nem sikerülne az átállás, akár ideiglenes üzletbezárás is várhat rájuk. Összesen 30-40 ezer nagykasszáról van szó.

A körülbelül 200 ezer darabra becsült kiskasszák esetében csak találgatások vannak a szükséges időt illetően: a cserefolyamat megszervezésével roppant elégedetlen Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára úgy véli, a teljes folyamat akár júniusig is elhúzódhat. (A közrádió ma reggeli adásában azt közölték az illetékesek, hogy körülbelül ezer pénztárgép van már összekötve a NAV rendszerével.)

Az illetékes hatóság viszont mossa kezeit, ugyanis Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára az Adó című szaklapban november 25-én megjelent interjújában a következőket nyilatkozta a problémákról:

A kiskasszás gépek esetében tapasztalt kezdeti csúszással kapcsolatban kiemelendő, hogy annak eredője a piacra vezethető vissza, hiszen a piaci szereplőkre bíztuk a gyártói fejlesztések megvalósítását, az online kapcsolatra képes pénztárgépek megalkotását. Sajnos a piac ennyit tudott teljesíteni, valahol augusztusban jelent meg az első pénztárgép, ami már reményt tudott kelteni az érintettekben.

Mára sikerült elérni, hogy számos engedélyezett pénztárgép közül lehet válogatni, így ebben a szegmensben már „csak” a gyártást és a beüzemelést kell gyorsítani. Ennek érdekében állami kezességet biztosítunk a forgalmazók hitelei mögé, illetve a pénztárgépek viszonteladóit arra kötelezzük jogszabályban, hogy napokon belül juttassák el az általuk felvett pénztárgép-rendeléseket valamelyik forgalmazóhoz, hogy indulhasson a tömeggyártás. Az erőfeszítések sikerrel jártak, hiszen az első nagyobb tétel online kiskassza már megérkezett, és beüzemelésük folyamatosan zajlik.

A második lépcső a PC-alapú pénztárgépet üzemeltetőkre vonatkozik, számukra az átállás határideje ez év végével jár le. Mindenképpen biztató, hogy már ebben a szegmensben is van engedélyezett pénztárgép, és az érintettek nagy erőkkel dolgoznak az átálláson.

Azóta történt

Előzmények