Pénztárgépek: pofára esési gyakorlatok vállalkozóknak

Varga Mihály gazdasági miniszter ígéretének megfelelően hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatót helyezett el honlapján „az online adatkapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgépekre történő átállással kapcsolatos, egyes átmeneti szabályokról”.

A rendelkezések lényege, hogy azoknak, akik még nem rendelték meg a gépet, gépeket, illetve azoknak, akik megrendelték ugyan, de később kiderült, hogy az adott kassza működési engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) visszavonta, nagyjából egy hetük van arra, hogy megszerezzék azokat a dokumentumokat, melyek a megrendelést bizonyítják, ellenkező esetben egy esetleges ellenőrzéskor büntetés vár rájuk. Lapinformációk szerint körülbelül 80 ezer megrendelésre lehet számítani a következő egy hétben.

Ahogy a IT café is beszámolt róla, a nagy gondot az okozza, hogy a MKEH minden korábbi cáfolata ellenére nemrég megvonta a forgalmazás jogát a koreai gyártmányú gépeket kínáló Alt Cash Kft.-től hiánypótlás elmulasztása miatt. Ez a lépés viszont sok vállalkozót hozott nehéz helyzetbe, mivel az állam dotálta ezt a céget annak fejében, hogy egy a többinél olcsóbb, 100 ezer forint körüli árú gépet dobnak piacra. Ez az ajánlat természetesen sokakat megnyert, ők azok, akik az Alt Cash Kft.-től megrendelték azt a gépet, amely most már viszont nem rendelkezik engedéllyel – és valószínűleg már nem is fog.

De mit tehetnek az önhibájukon ebbe a helyzetbe keveredett vállalkozók. Az biztos, hogy egy hét alatt valamilyen módon meg kell szerezniük a megrendelést bizonyító papírokat.

Ennek három módja lehetséges:

  • azonnal rendelnek egy pénztárgépet egy másik forgalmazótól (gyakorlatilag csak egy konkurens van, ha a magyar fejlesztésű Komondor mögött álló, meglehetősen bizonytalannak tűnő vállalkozást nem számítjuk), ám akkor nagy valószínűséggel keresztet vethetnek a már befizetett 30 ezer forintos előlegre
  • kivárnak, mivel van arra esély, hogy az Alt Cash Kft. megkapja a forgalmazási engedélyt egy másik gépére, és akkor azt rendelik meg
  • kivárnak, mert hátha az MKEH hirtelen újra félfordulatot tesz, és mégiscsak kiadják az engedélyt a korábbi gépre – bár ez a harmadik eset a legvalószínűtlenebb, az Alt Cash honlapján megjelent bejegyzés igen bizakodó, holnapra ígérik, hogy döntés születik pénztárgépeik ügyében (a többes szám esetleg utalhat arra is, hogy szerintük mindkét gép megkapja az engedélyt)

A NAV a szigorítás mellett segítséget is igyekszik nyújtani. Tegnap közleményben jelezték, hogy a NAV honlapjáról is elérhető magyarorszag.hu portálon a vállalkozók megtalálják azt a felületet, amelyen garantáltan megfelelő pénztárgépet rendelhetnek. Minden megrendelés nyomon követhető, mivel az adatokat a forgalmazóknak kötelező továbbítaniuk a NAV-hoz. A forgalmazói adatszolgáltatás alapján a NAV pontos információkkal rendelkezik arról, hogy mely adózók nem rendeltek még a jogszabályi előírásoknak megfelelő pénztárgépet.

A NAV ellenőrizni és szigorúan szankcionálni fogja azon adózókat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket – olvasható a közleményben.

Azóta történt

Előzmények