A szívatás folytatódik: két pénztárgép engedélyét is visszavonták

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) honlapján ma megjelent egy meglehetősen váratlannak tekinthető bejegyzés, melyben a hivatal közli, hogy a „Metrológiai Hatóság 2014. január 23-i döntéseiben az alábbi pénztárgépek forgalmazási engedélyét igazságügyi szakértő bevonásával lefolytatott vizsgálat alapján visszavonta:

  • az Alt Cash Kft. (1141 Budapest, Fogarasi út 195-197.) A017 számon engedélyezett SAM4S NR-300 ONLINE
  • a Japán Cash Company Kft (1089 Budapest, Orczy tér 4/C.) A018 számon engedélyezett S&E NR-300 ONLINE

A döntések a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. (Ket.) 101 §. 5. bek. alapján fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatók.”

Indoklás

„A döntéseket megalapozó vizsgálat kimutatta, hogy az érintett pénztárgépek – a beépített AEE funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt – lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók. A Hatóság saját hatáskörében vizsgálja, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem tárták fel korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát.

A felderített jogszabálysértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik azoknak a céloknak az elérését, amiért a Kormány az online pénztárgépes rendszer bevezetése mellett döntött. Bár ezekre a géptípusokra számos megrendelést adtak le, ténylegesen csak néhány tucat gépet hoztak forgalomba.

A Hivatal tájékoztatja az érintetteket, hogy a SAM4S NR-300 ONLINE és az S&E NR-300 ONLINE típusú pénztárgépekkel nem lehet eleget tenni az online pénztárgépcserére vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek, ezért mindazoknak, akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek vagy ilyen gépekre szóló megrendeléssel rendelkeznek, gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról.”

Bomba

Az előzmények ismeretében ez roppant nagy súlyú döntés. Mint az IT café is beszámolt róla folyamatos híradásaiban, a piacvezető Alt Cash állami dotációban is részesült korábban egy pénztárgép forgalomba hozatalát segítendő, és mivel így ők kínáltak a legjobb áron gépet, több tízezer (becslések szerint az érintett cégek több mint harmada, kb. 80 ezer) vállalkozás tőlük rendelt (pl. a Magyar Posta is). Aztán ennek a gépnek az engedélyét visszavonták, majd csak az utolsó pillanatban döntött úgy az MKEH, hogy a SAM4S NR-300 megkapja a forgalomba hozatali engedélyt. Ennek akkor sokan örültek, mivel a szerződésmódosítással a vállalkozók befizetett előlege nem veszett kárba, illetve újra megvolt az esélyük az állami támogatás igénylésére.

A mai döntés azonban mindent megkérdőjelezett. A homályos indoklású letiltás következtében nem tudni, hogy mi lesz azokkal, akik maradtak az Alt Cash ügyfelei, mivel a jelek szerint a második szerződésük is kukázódott, és ha támogatást szeretnének, kénytelenek egy másik vállalkozást választani – nagyon gyorsan, hiszen szorít az idő. Azokról nem is beszélve, akiknek a cég már kiszállította a most betiltott pénztárgépet (amelyikből a hírek szerint több tízezer áll a raktárakban).

(Az Alt Cash-re egyébként rájár a rúd, mivel január elején a versenyhivatal is eljárást indított ellenük: „A GVH 2013. december 19-én versenyfelügyeleti eljárást indított az Alt Cash Kft.-vel szemben, mert az általa közzétett sajtóközleményben azt nyilatkozta, hogy Sam4s NR-270, valamint a Sam4s NR-300 Online típusú pénztárgépek már rendelkeznek forgalmazási engedéllyel, illetve hogy a 240-es és a 440-es modell, valamint a 330-as adóügyi nyomtató még engedélyezésre vár, viszont műszakilag minden követelménynek megfelelnek. A rendelkezésre álló adatok alapján azonban a sajtóközlemény kiadásának napján a 270-es és a 300-as típusú pénztárgépek valószínűsíthetően még nem rendelkeztek forgalmazási engedéllyel, valamint feltételezhetően a többi pénztárgép sem felelt meg minden műszaki követelménynek.”)

A helyzetet kiválóan jellemzi az Alt Cash közleménye a Facebookon (ahol érdemes elolvasni az érintett vállalkozók kommentjeit is):

Tisztelt Ügyfeleink, Kedves Partnereink!

Megdöbbenve fogadtuk a Sam4s NR-300 online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonását. A hírről mi is a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) oldaláról értesültünk, előzetes tájékoztatást nem kaptunk a hivataltól.

Nincs tudomásunk arról, hogy a gépeinkkel csalni lehetne, pénztárgépünk jogerős forgalmazási és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezett, az MKEH összes vizsgálatán hibamentesen szerepelt.

A hivatallal a holnapi napon haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot, itt és a honlapunkon is folyamatosan tájékoztatjuk majd Önöket.

Azóta történt

Előzmények