Eladták a Pirate Bayt!


Valószínűleg az egész világot meglepték ma a Pirate Bay tulajdonosai, amikor sajtóközleményben adták hírül, hogy 5,54 millió eurónyi svéd koronáért eladták a weboldalt egy svéd, internetkávézókat működtető szoftvercégnek, szolgáltatónak.

A vevő, a Global Gaming Factory X (GGF) képviselői elmondták, hogy a roppant népszerű oldalt úgy kívánják működtetni, hogy a jogkezelők ne találhassanak rajta fogást, vagyis keresik azokat a módokat, amelyeken keresztül fizetni tudnak a jogtulajdonosoknak. Tehát piacot vásároltak, amelynek tagjait egy újfajta üzleti modellre kívánják rászoktatni, ahol mind a felhasználók, mind a jogtulajdonosok, mind a jogászok, mind a szolgáltatók elégedettek lehetnek. Ennek érdekében dobtak még egy nagyot: a GGF azt is közölte, hogy a világ 100 leglátogatottabb oldala közé tartozó Pirate Bay mellett megveszik a svéd Peerialism vállalkozást is, amelyik saját p2p-rendszert fejlesztett, s ez az üzlet feltehetően majdnem a duplájába kerül majd a vevőnek, mint a Pirate Bay. Várhatóan a két szolgáltatás összeházasítása adja majd azt az új üzleti modellt, melynek sikerében a GGF reménykedik – habár részleteket nem árultak el.

A Pirate Bayért járó vételár legalább felét készpénzben fizetik ki, a másik felét részvényekben. Peter Sunde, a Pirate Bay aktív szóvivője azt nyilatkozta a bejelentés után, hogy a befolyó összeget internetes projektekre, illetve politikai kampányokra fordítják. Sunde azt is hangsúlyozta, hogy a pénzből a Pirate Bay alapítói egy fillért sem látnak, az egész összeg az oldal jelenlegi (2006-ban belépő), személyazonosságukat felfedni nem kívánó tulajdonosaihoz kerül.

A tranzakció várhatóan augusztusban zárul le, s attól kezdve a GGF felel az oldal üzemeltetéséért. Hogy mit találtak ki, milyen változat lehet az, amelyik ezt a sok ellentétes érdeket mind kiszolgálja, azt egyelőre még homány fedi.

Azóta történt

Előzmények