Bemutatta saját videomegosztóját a Pirate Bay

The Video Bay néven építgeti saját videomegosztó oldalát a világ talán legismertebb torrentoldalát üzemeltető Pirate Bay-csoport. A fejlesztés természetesen a szerzői jogok teljes figyelmen kívül hagyásával ígér korlátlan tartalomszolgáltatást, híven a kalózok alapideológiájához.

„Akkor lesz kész, amikor elkészül” – adtak az oldal alapítói tömör és frappáns választ arra a kérdésre, vajon mikor startolhat el a cenzúrától abszolút mentes üzem. Peter Sunde, a Pirate Bay alapítója annyi információt legalább megosztott az érdeklődőkkel, hogy a felület támogatni fogja a legújabb HTML 5-ös funkciókat, melyek között szerepelnek az ogg bitfolyamformátum szabadon felhasználható audio- és videotagjei is.

„Ne várjátok, hogy bármi is működjön” – ezt maguk a fejlesztők írták a nyitófelületre, s valóban: a The Video Bay jelenleg olyannyira béta-fázisban álló projekt,  amennyire az csak lehetséges – egyszóval használhatatlan, habár néhány előzetesnek minősülő tartalmat (szerzői joggal védett videoklipeket) már most is meg lehet tekinteni.

A hírrel kapcsolatban a BBC-nek nyilatkozva Rickard Falkvinge, a fájlmegosztás legalizálásáért küzdő svéd Piratpartiet (Kalózpárt) vezetője optimistán beszélt a kalózkodás jövőjéről. „Nyilvánvaló, hogy a Pirate Bay meg fogja nyerni ezt a harcot a kiadókkal szemben, a harcok pedig addig tartanak majd, amíg a médiacégeknek telik rá. Úgy vélem, a Pirate Bay fontos szerepet tölt be a küzdelemben: kiállnak a véleménynyilvánítás és a kultúra szabadságáért a monopolisztikus vállalatokkal szemben.”

A The Video Bay bemutatása akár provokációnak is tekinthető, hiszen a kalózokat elsőfokú ítéletében a svéd bíróság bűnösnek mondta ki a szerzői jogok megsértéséért, egy év börtönbüntetéssel és 30 millió svéd koronás pénzbírsággal sújtva a négy alapító-üzemeltető személyt.

Azóta történt

Előzmények