Pulitzer-díjat kaptak Edward Snowden partnerlapjai

A világ legrangosabb újságírói elismerésének számító Pulitzer-díjat idén a közszolgálati kategóriában annak a két lapnak – a brit The Guardiannek, illetve az amerikai The Washington Postnak – ítélték, akik a vezető amerikai nemzetbiztonsági szolgálattól (National Security Agency – NSA) Edward Snowden által megszerzett dokumentumok jó részét publikálták, nyilvánosságra hozták.

Bár más lapok is partnerként működtek együtt Snowdennel, való igaz, hogy a felülvizsgált és az esetleges későbbi támadásokat megelőzendő alaposan megrostált dokumentumok döntő többségét e két lap ismertette. Az indoklás szerint az újságírók az agresszív és sok esetben a törvényességen messze túllépő megfigyelési gyakorlat bemutatásával jelentős mértében hozzájárultak ahhoz, hogy társadalmi és politikai vita bontakozzék ki, mely a korábbi gyakorlat felszámolásához vezethet. Azért a lapok kapták az elismerést, és nem egyes, egyébként egyénenként is nagy szerepet játszó újságírók – mint például a Watergate-botrányban, melyet szintén a The Washington Post munkatársai robbantottak ki –, mert jelen esetben az újságoknál több tíz fős csapatok dolgoztak a Snowden által számukra átadott dokumentumok feldolgozásán, illetve lapként állták a rájuk nehezedő nemzetközi (főként amerikai) nyomást. (A két lap újságírói egyébként más, szintén fontos, az egyéni teljesítményt is elismerő újságírói díjakat kaptak már e munkájukért.)

Edward Snowden köszönetet mondott partnereinek, majd nagy elismeréssel nyilatkozott a döntésről, és kiemelte, hogy a tapasztalt megfélemlítési kísérletetekkel szemben tanúsított újságírói bátorság eredményre vezetett, és újra megerősítést nyert, hogy mekkora ereje van a nyilvánosságnak.

Azóta történt

  • Edward Snowdennek követője akadt

    A legutóbb megjelent, a terrorelhárítás belső tevékenységét feltáró dokumentumok láthatóan nem a korábbi NSA-alvállalkozótól származnak. A hatóságok keresik a forrást.

  • Új kiberfegyvert fejleszt az NSA

    A készülő rendszer feladata az Egyesült Államok elleni kibertámadások felderítése és visszaverése lenne.

Előzmények