A Wikileaks oldalának látogatóit is figyelte az NSA

Újabb bizalmas dokumentumok kerültek elő Edward Snowden jóvoltából, melyek azt mutatják be, hogy a legfontosabb amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (National Security Agency – NSA) és brit testvérszervezete (Government Communications Headquarters – GCHQ) milyen módon figyelte meg a titkos iratokat kiszivárogtató Wikileaks projekt résztvevőit, illetve más aktivista csoportokat – olvasható a The Intercept oldalán kedden megjelent tudósításban.

A dokumentumok bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy az ügynökségek széleskörű kampányt folytattak egyrészt a Wikileaks és köre, de ugyanígy a világ legismertebb torrentközössége, a The Pirate Bay, illetve a kétes hírnevű Anonymous mozgalom szimpatizánsai ellen is.

Snowden

Az egyik dokumentum szerint a GCHQ titkos megfigyelőrendszert épített ki, hogy követhessék a Wikileaks weboldalának látogatóit: közvetlenül az optikai kábelekre csatlakozással képesek voltak arra, hogy valós időben azonosítsák az oldalra érkezők IP-címét, illetve megfigyeljék itt online tevékenységüket, pl. hogy mire keresnek rá.

A tanácskozási iratokból az is világos, hogy az elhárítók az említett csoportokat, illetve tagjaikat, szimpatizánsaikat igyekeztek olyan kategóriákba beleszorítani, hogy a lehető legkevesebb törvényi korlátozással tudjanak fellépni ellenük. A hivatal túlterjeszkedése különösen a The Pirate Bay esetében szembeötlő: az NSA tevékenységének középpontjában papír szerint a nemzet biztonságát fenyegető terrorizmus elleni küzdelemnek kellene állnia, ám az elhárítók a teljes megfigyelési arzenált felhasználták a torrentoldal ellen.

Snowden

Arra is bizonyítékokat hoznak a belsős dokumentumok, hogy bár a kormányzat folyamatosan hangoztatta és hangoztatja azt, hogy az amerikai állampolgárokat védi a megfigyeléstől az alkotmány, valójában az NSA-nél a kitűzött céloknak megfelelően úgy kategorizálták a célszemélyeket, csoportokat, hogy azok szabadon megfigyelhetővé váljanak – vagyis jogászi trükkökkel tetszés szerint bővíthették a megfigyelendők körét. Ezzel nemcsak az alkotmányt ignorálták, hanem pl. olyan nemzetközi szerződéseket is, melyek a szövetségesek polgárainak megfigyelését is szigorú keretek közé szorítják.

Azóta történt

Előzmények