Edward Snowdennek követője akadt

Már a legutóbbi, az amerikai nemzetbiztonsági szolgálathoz kötődő dokumentumszivárgás idején felvetették szakértők, hogy az új adatokat valószínűleg nem az akciójával világhírűvé (és üldözötté) vált Edward Snowden, az NSA (National Security Agency) korábbi alvállalkozója adta közre, hanem valaki más.

Ezt a feltételezést erősíti tovább a CNN keddi tudósítása, amelyben arról számolnak be, hogy amerikai kormányzati körökben is így vélik, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák az újabb kiszivárogtatót.

A gyanú alapja egyszerű: a legutóbb napvilágra került, eredetileg titkosnak minősített dokumentumokhoz, melyek az USA terrorizmusellenes központjából származnak – 2013 augusztusából –, csak olyasvalaki férhetett hozzá, aki a rendszeren belül van, ám Snowden nem lehetett, mivel az iratok megalkotásának idején ő már elszökött az Egyesült Államokból.

A szóban forgó dokumentumokat Glenn Greenwald, a Snowdennel személyes kapcsolatokat ápoló újságíró tette közzé augusztus 5-én. Greenwald központi szerepet játszott abban a nemzetközi együttműködésben, amikor európai és amerikai lapok összehangoltan és átgondoltan publikáltak részleteket az Edward Snowden által megszerzett anyagokból, majd nemrég úgy döntött, hogy saját portált indít barátaival a további tényfeltáró munka publikálása céljából The Intercept néven.

Azóta történt

Előzmények

  • Pulitzer-díjat kaptak Edward Snowden partnerlapjai

    A bíráló bizottság döntése szerint a nemzetközi kooperációban végrehajtott kiszivárogtatások jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy elfogadhatatlan állami beavatkozásokra derüljön fény.

  • Az NSA a Huaweihez is beszivárgott

    Az amerikai nemzetbiztonság olyan sok adathoz jutott akciója során, hogy a legnagyobb gondot ezek feldolgozása jelentette.

  • A Wikileaks oldalának látogatóit is figyelte az NSA

    A most nyilvánosságra került dokumentumok világosan megmutatják, hogy a kontroll alól kikerülő, túl széles felhatalmazással rendelkező elhárítók már bármit megtehetnek.