Púp a Nokia hátán a hálózatieszköz-gyártás

A tavalyi negyedik negyedévben a várakozásoknak megfelelően kismértékben csökkent a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, a finn Nokia nettó nyeresége. A mobilkészülék-gyártó üzletág javította ugyan eredményét, de ez főként a feltörekvő piacokon tapasztalható keresletnövekedésnek köszönhető, ahol elsősorban az olcsóbb készülékek kapósak. Emiatt romlott az üzletág nyereségrátája, így a jól teljesítő multimédiás divízióval együtt is kevésbé tudta ellensúlyozni egyebek között a hálózati eszközöket gyártó részleg gyengélkedését. A cég 84 millió készüléket adott el a negyedév folyamán, 27 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az átlagos készülékár azonban az egy évvel korábbi 111-ről 99 euróra csökkent. A múlt év egészében becslésük szerint 795 millió készüléket adtak el, ami 24 százalékos növekedés.

A Nokia árbevétele a negyedik negyedévben 9,3 százalékkal, 10,3 milliárd euróra nőtt, a nettó nyereség azonban 0,9 százalékkal csökkent. Az üzemi nyereségráta az egy évvel korábbi 15,3-ról 13,2 százalékra esett az elemzők által várt 14 százalék helyett. A készülékgyártó ágazat üzemi nyeresége mindössze 0,2 százalékkal, 1,23 milliárd euróra emelkedett, miközben a hálózatieszköz-gyártás üzemi nyeresége 12 százalékot zuhant, a vállalati üzletág üzemi vesztesége az elemzői reményekre rácáfolva mintegy háromszorosára, 136 millió euróra duzzadt. A harmadik generációs technológiával, nagy felbontású kamerával és zenelejátszó funkcióval ellátott intelligens telefonokat gyártó multimédiás üzletág árbevétele és nyeresége jóval meghaladta a várakozásokat. A cég tegnap bejelentette, hogy a korábban tervezett 5 milliárd helyett 6,5 milliárd eurót kíván költeni saját részvényeinek visszavásárlására, de a részvény árfolyama így is 2,12 százalékot esett.

A Nokia eddig több mint 150 millió euró értékű beruházást hajtott végre komáromi, háromezer alkalmazottat foglalkoztató telefonkészülék-gyárában. Emellett a finn cég Budapesten kutató-fejlesztő központot is működtet, ahol négyszáz mérnök dolgozik. A Nokia magyarországi vállalkozása azonban nem szokott gyártási és pénzügyi adatokat nyilvánosságra hozni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

  • Programozz Nokiát, és nyerj!

    A mobil távközlés területén használható alkalmazások fejlesztésére országos szintű programozóversenyt hirdetett a Nokia.

  • Összeáll a Nokia és a Sanyo

    A két vállalat egyesíti erőit a CDMA-mobiltelefonok piacának meghódítására. A finn cég célja továbbra is a 40 százalékos világpiaci részesedés elérése.

Előzmények

  • Ezerötszázzal kevesebb telefon szennyez

    Sikeres volt a Nokia és a WWF környezetvédelmi akciója – az 1500 leadott használaton kívüli mobil egyébként a szemétbe került volna.

  • Szövetségbe forrt mobiltévések

    A Nokia szövetségeseket gyűjtött a hordozható készülékekre történő videósugárzási technológiák támogatására.

  • Mobilnagyhatalom lettünk

    Legalábbis a mobilkommunikáció egyik bölcsőjének számító Finnország felé jelentős volt az exportunk 2005-ben.