Rászállt Romániára az eBay

A legnagyobb internetes aukciós oldal, az eBay minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve csalók százait kapcsolja le Romániában. Az akcióról az amerikai vállalat csalások felderítésére létrehozott csoportjának egyik vezetője, Matt Henley számolt be egy Ausztráliában tartott tréningen – írja a CNET News.com. Mint elmondta: 2005-ben figyeltek fel először arra, hogy a kelet-európaiak igen aktívan próbálkoznak a regisztrált felhasználók átejtésével. „A tudomásunkra jutott csalások nagy százaléka Romániához volt köthető” – derítették ki.

Bár a trükkök változatosak voltak, az alapötlet általában nem: olyan eBay-tagokat vettek célba, akik nem nyertek a liciteken, de csak kevéssel maradtak le a termékről. „A csaló látta, hogy a user hajlandó lett volna 145 dollárt áldozni egy adott tételre, ezért megpróbált kapcsolatba lépni vele az eBayen kívül, hogy még egy lehetőséget kínáljon fel neki. A cél itt az volt, hogy a felhasználót kicsalják az aukciós oldalról, ha úgy tetszik, a biztonsági kamerák látóteréből” – mesélte a szakember.

Nehézséget az jelentett, hogy a felhasználók e-mailjei nem publikusak. A csalók viszont igen egyszerű módszerhez folyamodtak: az ebayes azonosítót kombinálták egy ismert levelezőszolgáltatás – például Gmail, Hotmail vagy Yahoo Mail – címeivel. Néhány tucat levél elküldésével viszonylag jó eséllyel találhattak rá a licitálóra, akitől aztán beszedték a pénzt, de cserébe nem küldtek semmit.

Egy egész nemzetet tanítani

És a módszer működött. Az effajta átverések annyira elszaporodtak, hogy az eBay egy külön csoportot hozott létre, amelynek az volt a feladata, hogy segítse az áldozatokat és a román hatóságokat. Hamar kiderült, hogy több tényező is nehezíti a hatékony felderítést. Az egyik az, hogy míg a 25-30 éves bűnözők rendkívül jól képzettek és tájékozottak, ha informatikáról van szó, a bűnüldöző szervek vezetői közül sokan még soha nem használtak számítógépet. Ezért első lépésben a Visával és a MasterCarddal karöltve továbbképzéseket szerveztek, szakmai konferenciákat szponzoráltak Romániában.

A másik gondot az okozta, hogy a csalók jellemzően nem a fővárosból, hanem kisebb, néhány tízezer fős városokból dolgoztak. „A helyi rendőröknek gyakran még internet-hozzáférésük sem volt. Néha ugyanazokban a netkávézókban interneteztek, mint a csalók” – mondta alighanem kissé túlszínezve az ausztrál hallgatóság számára egzotikus országban játszó történetet Henley. Az eBay ilyen esetekben maga adott a rendőrségnek internetkapcsolatot, számítógépeket és digitális fényképezőgépeket.

De a befektetés állítólag megérte. Az elmúlt több mint két évben több száz embert tartóztattak le internetes csalások miatt, míg korábban senkit. Henley úgy érzi: Romániában megtették, amit megkövetelt a felhasználók védelme, de biztos benne, hogy ezzel a munkájuk nem vált okafogyottá. „Majd jön a következő problémás ország, ahol a minta ugyanez: sok a jól képzett ember, de kevés a lehetőség a törvényes meggazdagodásra” – mondja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények