Senki többet? Harmadszor! Elkelt az F-14-es lokátor!

Egyre értékesebb és egyre veszélyesebb katonai felszerelések tűnnek fel mind nagyobb számban az internetes aukciós oldalakon. Az eBayen és a nálunk kevéssé ismert Craigslisten alkalmanként még vadászgépalkatrészekre is lehet licitálni – erre, pontosabban az ezzel járó nemzetbiztonsági kockázatra hívja fel a figyelmet az Egyesült Államok Számvevőszékének (Government Accountability Office - GAO) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése.

A hivatal tavaly januártól idén márciusig tartó nyomozása során ráadásul több esetben találtak árverésre kínált, lopottként nyilvántartott katonai holmit – az értékesítőket ez esetben eljárás alá is vonták.

Minden, mi szemnek és szájnak ingere

A GAO beépített emberei két eladótól is vásároltak F-14-es vadászgépeken használt eszközöket, alkatrészeket, ezen kívül találtak olyan, eladásra kínált katonai éjjellátó-berendezéseket, melyek az egyenruhára helyezett jelzőrendszer (melyet egyébként szintén be tudtak szerezni bizonyos árusoktól) segítségével képesek megkülönböztetni az ellenséges és a baráti erőket. Az aukciós oldalak kínálatában mindezek mellett védelmi kiegészítőkre, személyi páncélzatokra vagy azoknak bizonyos komponenseire is ráakadtak a nyomozók, de éppúgy árverésre bocsátottak katonai élelmiszerellátmányt is, amit a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok egyik tisztje lopott el, és árult az interneten.

F-14 Iranian Air Force
F-14 Tomcat vadászgép az Iráni Légierő színeiben

Bár arról nem sikerült pontos képet festeni, hogy az aukciós oldalakon árult katonai felszerelések kijuthattak-e, kijutottak-e valaha az országból, a GAO jelentésében a jelenség komoly nemzetbiztonsági kockázatára hívja fel a figyelmet. A dokumentum többek közt rámutat: beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha az ellenséges és baráti erők közt különbséget tévő katonai éjjellátó rendszerek az ellenség kezébe jutnak. A vadászgépalkatrészek kereskedelme is komoly veszélyekkel járhat, hiába szerelte ugyanis le az F-14-es vadászokat az Amerikai Haditengerészet, a géptípus még szolgálatban áll az USA-val napjainkban nem éppen baráti viszonyt ápoló Iránban.

A GAO szerint megoldást jelenthetne a problémára, ha az internetes aukciós oldalak tiltanák, de legalábbis korlátoznák a katonai felszerelések civil kereskedelmét: „A működési modellek és szabályzatok átvizsgálása után megállapítható, hogy nincs megfelelő biztosíték arra, hogy az aukciós oldalak száműzzék a védelmi szempontból érzékeny, netán lopott eszközöket, felszereléseket a kínálatból” – fogalmaz a jelentés.

Nem zsibvásár ez

Jim Buckmaster, a Craigslist elnök-vezérigazgatója az illetékes kongresszusi albizottságnak elküldött állásfoglalásában a kifogásokra reagálva kifejtette, hogy a GAO félreértelmezte az aukciós oldal szerepét, a Craigslist nem egy nemzetközi zsibvásár, az üzemeltetők tudomása szerint külföldre alig kerül áru. Az oldal mögött álló cég ugyanakkor mindent megtesz, hogy működésével ne veszélyeztesse az Egyesült Államok és külföldön állomásozó csapatainak biztonságát, így mindenben együttműködik a hatóságokkal a védelmi szempontból aggályos licitek visszaszorítása érdekében.

A hivatal ugyanakkor nem kizárólagosan a szerintük túlságosan is liberális aukciós oldalakat okolja a jelenségért: sokkal ritkábban fordulnának elő hasonló esetek, ha az állam megfelelően tudna vigyázni a tulajdonára. A jelentés kitér rá, hogy a Védelmi Minisztérium túlságosan is megengedő szabályozási rendszere miatt civilek olyan leselejtezett katonai felszerelésekhez juthatnak hozzá teljesen legálisan, melyeket bizonyos esetekben nem hatástalanítottak megfelelően – ezeket aztán a magánszemélyek gyakorlatilag ellenőrizetlenül használhatják vagy értékesíthetik is, akár külföldön is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények