Újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Idén 22. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az idei évtől kezdődően a díjazott tanárok fejenként 2 millió forinttal járó elismerést vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozásával egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon tanárok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit és hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához.

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadóját idén decemberben ismét a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezték meg. Az elismerésben ez alkalommal is 8 kiváló pedagógus részesült, akik a matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményükért vehették át a rangos kitüntetést. A 2022-es pályázati időszak fontos fejleményeként, a pedagógus Kossuth-díjként is emlegetett szakmai elismeréssel járó pénzjutalom összege is tovább növekedett – az idei évtől fejenként kétmillió forintot kaptak a díjazott tanárok.

„Ideális tanár az, aki nemcsak jól tanít, de elhivatottan teszi azt. Ez természetesen meglátszik munkáján, éleslátásán, a fiataloknak átadott tudáson, saját és diákjai szorgalmán, eredményein. Az elmúlt évek pályázati időszakai során megtapasztaltuk, e tulajdonságok igazán különlegesek és sosem tudhatjuk végül hol fedezzük fel őket. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is az ország minden területéről érkeztek hozzánk kiemelkedő nevezések, megadva ezzel a lehetőséget az ott dolgozó pedagógusok munkájának elismerésére” – mondta el Kroó Norbert, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója hangsúlyozta: ezúton szeretne üzenni a gazdasági vállalatoknak és a társadalomnak, hogy mennyire fontos a közoktatás. A diákok az egyetemen a szakma részleteit tanulják meg, de azt, hogy mennyire lesznek kreatívak és mennyire tudnak önállóan gondolkodni, az a közoktatáson múlik – fogalmazott.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben a pandémia soha nem látott kihívás elé állította az iskolákat és a tanárokat, idén pedig az orosz-ukrán háború és az ingatag gazdasági helyzet teszi jóval nehezebbé a tanárok helyzetét és az oktatást. Hozzátette: ebben a helyzetben még inkább felértékelődik a jó tanár szerepe, hiszen világos értékrendjükkel, a természettudományokban szükséges kritikus szemlélettel olyan mintát és gondolkodásmódot tudnak átadni, amellyel diákjaik el tudnak igazodni.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke a díjátadón annak az elhivatottságnak és eltökéltségnek az értékét hangsúlyozta, amelyet a tanárok több ezer diáknak adnak át.

2022-ben a következő pedagógusoknak ítélte oda a díjat a kuratórium:

  • Erdős Gábor, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa

  • Varga József, Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét

  • Koncz Károly, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs

  • Moróné Tapody Éva, Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Szeged

  • Tölgyesné Kovács Katalin, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

  • Hotziné Pócsi Anikó Judit, Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

  • Fazekas Andrea, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest

  • Bertáné Kövesdi Gabriella, Keszthelyi Vajda János Gimnázium, Keszthely

A díjra az ország bármely iskolájának 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógusokat terjeszthetnek fel szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák vagy magánszemélyek.
A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt.

Azóta történt

Előzmények