Razzia az Intel japán leányvállalatánál

A japán versenyhivatal (Fair Trade Commission) munkatársai razziát tartottak az Intel helyi leányvállalatának Tokióhoz közeli irodáiban. A hatóság azért szállt ki a vállalathoz, mert felmerült a gyanú, hogy az versenyellenes piaci taktikákat alkalmaz riválisai termékeinek háttérbe szorítására – írja japán kormányzati forrásokra hivatkozva a Reuters.

A hivatal kiszállt az Intel elsőszámú riválisának, az Advanced Micro Devicesnek (AMD) helyi leányvállalatához is, mondta Shun Yoshizawa, az AMD Japan marketingigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy náluk nem razziát tartottak. "A versenyhivatal azért tette ezt, mert gyanítják, hogy az Intel megsértette a trösztellenes törvényeket. Ennél többet azonban nem tudunk" – mondta Yoshizawa.

Helyi híradások szerint a hivatal azt vizsgálja, hogy az Intel hatalmas árengedmények biztosításával tudatosan tett-e kedvezőbb ajánlatot riválisainál, valamint hogy a szállítások leállításával fenyegetve bírta-e rá e a PC-gyártókat processzorainak felhasználására. Az Intel 30,1 milliárd dolláros tavalyi árbevételének 9 százaléka, 2,7 milliárd dollár származott a szigetország piacáról. Tavaly a vállalat forgalma Japánban éves szinten 42 százalékkal emelkedett.

Azóta történt

Előzmények