Rettentő kellemetlen a ZX Spectrum Vega+ esete

Példa nélküli arrongaciára vall, hogy valaki nem csak hülyének nézi a támogatókat, de még sajtópert is indít a tudósítások miatt.

Sikertörténetnek indult a Sinclair ZX Spectrum feltámasztása. Az Indiegogo közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon meghirdetett kampány 150 százalékos támogatással durván 55,5 millió forintot gyűjtött 2015 januárjában azzal az ígérettel, hogy 2015 áprilisában elkezdődik a ZX Spectrum Vega névre keresztelt egység szállítása. Ebből augusztus közepe lett, ám ettől még a csapat büszke volt, a türelmesebb és megértőbb támogatók pedig boldogak.

A legendás konzol modern változatának támogatásába még Sir Clive Sinclair is beszállt, sőt a kézikonzol ötlete is tetszett neki, melléállt. Hatalmas médiavisszhang mellett tehát elindult az új kampány, a Vega+ még nagyobb tömegeket és pénzt mozgatott meg, mint a Retro Computers Limited első próbálkozása. Majd' négyszáz százalékos túlfinanszírozással, közel 183 millió forintot dobott össze a közösség 2016 március végére abban a hiszemben, hogy szeptemberre már a kezükben lehet a játékszer, amihez ezer darab licencelt játékot is ígért nekik a cég.

A vállalt határidőre ez a projekt sem készült el. A Retro Computers azzal védekezett, hogy alapvető változtatásokat és fejlesztéseket eszközöltek menet közben a felhasználói élmény fokozása érdekében. Ez persze egy darabig elfogadható indoknak hangzott, csakhogy decemberben, mikor a BBC rákérdezett a cégnél (mégis, mi a helyzet?), ahelyett, hogy egyszerűen kommentár nélkül hagyták volna az esetet, még be is perelték a csatornát, amiért az szerintük valótlanságokat, pontatlanságokat állít, illetve rossz hírüket kelti.

Meglehetősen szokatlan az ügyvédi válasz egy ilyen megkeresésre még akkor is, ha a felfokozott hangulatban a brit sajtó elégedetlenkedik a késések és a hiányos kommunikáció miatt. Normális, hogy hatalmas nyomás nehezedik egy ilyen projekt gazdáira, végeredményben Nagy Britannia számára a Sinclair ZX Spectrum nem pusztán egy a sok közül, hanem az otthoni számítástechnika forradalmának helyi képviselője.

A Retro Computers közben folyamatosan gyűjtötte tovább a támogatást, az Indiegogo ugyanis lehetőséget ad arra, hogy ha a kampányt kiíró szeretné, azok is csatlakozhassanak, akik az eredeti kiírásra nem értek oda. Ennek vetett véget a napokban a közösségi finanszírozó oldal arra hivatkozva, hogy február végéig egyetlen kézikonzolt sem kézbesítettek, ráadásul a támogatók felé sem kielégítő a csapat kommunikációja. Mind többen és többen követelik vissza a pénzüket, ez pedig a kereteket biztosító Indiegogo számára is kardinális, mondhatni presztízskérdés.

A decemberi pereskedés közepette azt a Retro Computers is elismerte, hogy hibáztak, amikor nem tájékoztatták rajongóikat megfelelő módon. A csapat az ügyvédi levélben és közleményben is tudatta, hogy a késlekedést különböző változtatások tették szükségessé, ezekkel viszont a vásárlók járnak jól, a várható kiszállítás időpontját idén februárra tolták. Amikor az év második hava is anélkül múlt el, hogy bárki is megkapta volna a konzolját, az elégedetlenek tábora hirtelen nagyon megugrott, ekkor állította le az Indiegogo a további támogatási lehetőségeket.

A közösségben egyre többen kérik vissza a pénzüket annak ellenére, hogy a Retro Computers többhetes hallgatás után pénteken újra kommunikálni kezdett. Most azt ígérik, az első adag Vega+ heteken belül elkészülhet. Csak ezt már senki nem hiszi el.

Azóta történt

Előzmények