Egy ütős iPad-rivális: jön a BlackBerry PlayBook

Tegnap a BlackBerry okostelefonokat gyártó Research in Motion (RIM) bemutatta az Apple iPad konkurenciájának szánt táblagépét. Az elegáns külsejű tabletet BlackBerry PlayBook néven hozzák majd forgalomba – tehát kacsának bizonyult a szaksajtóban hónapok óta keringő Blackpad elnevezés –, Észak-Amerikában valamikor a jövő év elején, a világ többi országában később. A gépet a kanadai vállalat eddigi profiljához hűen üzletembereknek is szánják, de a funkciói alapján ezúttal a szélesebb közönség érdeklődésére is számíthat, főleg, ha az ára nem lesz elrettentő erő. Ezzel kapcsolatban a RIM egyelőre konkrétumot nem árult el, csupán annyit, hogy az e termékkategóriában jellemző árszabásra lehet számítani majd.

Egy biztos, versenyképes hardvert pakoltak a PlayBookba a cég mérnökei. A 7 col átmérőjű, 1024×600 pixel felbontású, érintésérzékeny kijelző mögött egy kétmagos, 1 GHz-en üzemelő – minden bizonnyal ARM-architektúrájú – processzor dolgozik. Ehhez társul 1 GB dinamikus memória, wifi- és Bluetooth-vezérlő, egy elő- és hátlapi videokamera, valamint egy-egy HDMI- és USB-csatlakozó. A RIM a gép promóciós videójában (lásd a beágyazott lejátszóban) kiemeli azokat a tulajdonságokat, melyek az iPadből közismerten hiányoznak: ilyen a kamerák és a videokonferencia mellett a valódi multitasking – azaz több alkalmazás párhuzamos futtatása – és az Adobe Flash támogatása.

A készülék további kuriózuma, hogy a RIM által idén felvásárolt QNX Software operációs rendszerére épül, melyet számos rendszerkritikus alkalmazásban használnak. A PlayBook természetesen képes HD-videók lejátszására és felvételére, sőt ezeket a microHDMI-kimeneten keresztül televízión is képes megjeleníteni. Bluetoothon keresztül összekapcsolható a BlackBerry telefonokkal is, ilyenkor a felhasználók a mobilon tárolt adataikat, dokumentumaikat, üzeneteiket a nagyobb képernyővel rendelkező táblagépen is megnézhetik – a tartalom azonban csak ideiglenes kerül a gépre, a kapcsolat bontásakor törlődik. Az eszköz az internetre wifin vagy egy BlackBerryn keresztül tud kapcsolódni, de a cég tervezi 3G/4G-vezérlővel rendelkező modellek piacra dobását is.

„A RIM ambíciója az volt, hogy az iparág legjobb professzionális táblagépét építse meg, a legmodernebb hardverrel és a világ egyik legszilárdabb és legrugalmasabb operációs rendszerével. Ez cégünk történetének egyik legizgalmasabb időszaka” – mondta Mike Lazaridis vezérigazgató a termék bemutatóján. Elemzők annyiban osztják a RIM első emberének lelkesedését, hogy a közölt specifikációk valóban versenyképesek, és úgy látják: a BlackBerry-ügyfelekre alapozni jó stratégia lehet.

Persze azért van néhány kérdőjel is. Egyelőre nem ismert például, hogy mennyi ideig bírja egyetlen akkumulátortöltéssel a gép. E tekintetben az iPad a maga tízórás üzemidejével magasra tette a lécet, de a nemrég bemutatott Samsung Galaxy Tab is képes akár hét órán keresztül videót lejátszani. Ez utóbbi, ugyancsak 7 colos kijelzővel és hasonló specifikációkkal rendelkező táblagép ráadásul már a jövő héten megvásárolható lesz Olaszországban, kártyafüggetlen változatban 699 euróért. A karácsonyai szezonra pedig igazi tabletdömping várható, ami amortizálja a kicsit későn érkező BlackBerry PlayBook piaci esélyeit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények