A Samsung alelnöke tagadja a korrupciót

A sajátos gazdaságirányítási rendszerrel rendelkező Dél-Koreában nem csitulnak a botrány által keltett hullámok.

A Samsung alelnöke, Lee Jae-yong (이재용; Jay Y. Lee) – a jelenlegi irányítási struktúrában gyakorlatilag a vezetője – bocsánatot kért azért, hogy a vállalatcsoport belekeveredett az egész országot megrázó politikai botrányba, de határozottan tagadta, hogy cége kenőpénzt fizetett volna bárkinek is.

A Dél-Koreát forrongásban tartó korrupciós vádak középpontjában az elnök, Park Geun-hye áll, akit többek között azzal vádolnak, hogy a többségében családi irányítás alatt (csebol – chaebol) álló koreai világcégeket arra kényszerítette, hogy több tízmillió dollárnyi pénzt adományozzanak a hozzá közel álló alapítványoknak, és ezeket az összegeket barátnője, Choi Soon-sil gyűjtötte be. A gyanúba került hat nagyvállalat vezetőit meghallgatásra rendelték a Nemzetgyűlés elé. A feltételezések szerint a vállalatvezetők egyenként négyszemközt tárgyaltak az elnökkel, és megállapodtak vele, hogy az alapítványoknak utalt pénzek fejében különféle gazdasági kedvezményeket kapnak. A gyanú szerint a Samsung névlegesen Choi lánya lovas karrierjének támogatására adta a pénzt.

A vállalatvezetők mind tagadták, hogy kenőpénzt fizettek volna, azt állították, hogy zsarolás áldozatai. A Samsung vezetője közölte, hogy ő nem emlékszik arra, hogy találkozott volna Choi-jal, emellett tagadta azt is, hogy az elnök adományt vagy pénzügyi támogatást kért volna tőle.

A helyi híradások szerint az elmúlt hetekben már háromszor razziáztak a Samsung központi irodáiban, házkutatásokat tartottak, ezek oka állítólag az volt, hogy Choi támogatást ígért az irányító családnak, hogy a vállalatcsoportot vitatható módon úgy alakítsák át, hogy a Lee család szorosabb irányítás alá vonja a céget.

A korrupciós botránynak komoly hatása lehet a dél-koreai iparra, ugyanis veszélybe került az a nemrég megindított nagyszabású nemzeti fejlesztési program, melynek keretében a nagyvállalatok és a kormány az ország versenyképességének megőrzése érdekében közösen támogatnak startupokat.

Azóta történt

Előzmények