Még nem tudni, letartóztatják-e a Samsung vezetőjét

Közel egy teljes napon át tartott Lee Jae-Yong kihallgatása, de az ügyészek még nem hozták meg döntésüket.

Az egész Dél-Koreát megrázó politikai-korrupciós ügyben vizsgálódó különleges ügyészek ma közölték, hogy „hamarosan” meghozzák határozatukat, hogy vajon kiadják-e a letartóztatási parancsot Lee Jae-Yong, a Samsung alelnöke – a gyakorlatban: a vezetője – ellen, további kihallgatásokat nem terveznek.

A tudósítások szerdán számoltak be arról, hogy az ügyészség csütörtökre kihallgatásra rendelte be az alelnököt, ahol a megvesztegetési gyanúk alól kellett volna tisztáznia magát.

A korrupciós botrány október végén robbant ki, és a sorozatos tömegtüntetések után a parlament átmenetileg felfüggesztette az elnököt tisztségéből.

Ahogy korábban az IT café is megírta, a botrány magva, hogy a dél-koreai elnök és köre különféle üzleti és gazdasági előnyök, „szívességek” juttatása fejében „adományokat” kért, zsarolt ki az ország nagyvállalatainak vezetőitől, majd ezeket az összegeket hozzájuk közel álló alapítványokhoz juttatták el – gyakorlatig a magánvagyonukat növelték vele.

A vizsgálat során Lee Jae-Yong az első nagyvállalati vezető, akit konkrétan meg is vádoltak a megvesztegetéssel, a gyanú szerint azért fizetett több tízmillió dollárnyi pénzt az elnök bizalmasán keresztül egy alapítványnak, hogy megkapja a jóváhagyást egy törvényileg vitatott vállalategyesítéshez, melynek célja az volt, hogy megszilárdítsa a vállalat nagyobbik felét birtokló család tulajdonosi pozícióit. A múlt hónapban egy kihallgatáson Lee Jae-Yong elismerte ugyan az adományozást, de tagadta, hogy mindezt politikai szívességek fejében tette volna.

A csütörtöki kihallgatás az ügyészség beszámolója szerint mintegy 22 órán át zajlott, de egyelőre csak annyit közöltek, hogy a vállalatvezető egyes gyanúsításokat visszautasított, ám akadtak olyanok is, melyeket elismert.

Azóta történt

Előzmények