Eldőlt: letartóztatják a Samsung vezetőjét

Az ügyészek bizonyítottnak látják a korrupció vádját, így a tulajdonos család tagja, a világ egyik legnagyobb vállalatának vezetője bíróság elé kerül.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a dél-koreai korrupciós botrányt vizsgáló különleges ügyészség a múlt hét csütörtökjén kezdődött, közel egy napig tartó kihallgatás után azt közölte, hamarosan bejelentik, hogy kiadják-e a letartóztatási parancsot Lee Jae-Yong, a Samsung csoport alelnöke – a gyakorlatban: a vezetője – ellen.

Ma a Reuters hírügynökség írta meg, hogy az ügyészség bejelentette: megállapítást nyert, hogy Lee Jae-Yong összesen 43 milliárd vont (kb. 36,3 millió dollárt) fizetett kenőpénzként Choi Soon-silnek, Park Geun-hye elnök bizalmasának, aki a korrupciós ügyek középpontjában állt, ugyanis ő szervezte azokat az akciókat, melyek során nyomást gyakoroltak a dél-koreai nagyvállalatokra, hogy üzleti, gazdasági előnyökért cserébe nagy összegeket fizessenek különböző, az elnökhöz és köréhez tartozó alapítványoknak – gyakorlatilag az elnöknek és körének magánvagyonát növelték ezzel.

Így az ügyészség – közölte a szóvivő – elfogatóparancsot ad ki Lee Jae-Yong ellen, illetve vesztegetés és sikkasztás miatt vádat emelnek ellene.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy a Samsung három magas rangú vezetője ellen – akiket tanúként hallgattak meg az eljárás során – nem adnak ki hasonló parancsot.

Azóta történt

Előzmények