Lemondott a Samsung adócsalással vádolt vezére


Li Khunhi

A dél-koreai világcég, a Samsung vezetője ma bejelentette lemondását, öt nappal az után, hogy adócsalással és bizalmas információkkal történő visszaéléssel vádolták meg.

A sokak által a legbefolyásosabb dél-koreai üzletembernek tartott 66 éves Li Khunhi egy, a televíziók által is közvetített, roppant nagy érdeklődést kiváltó sajtótájékoztatón nyilvánosan kért bocsánatot cselekedeteiért, s itt jelentette be, hogy – több csúcsvezetővel együtt – megválik irányítói pozíciójától.

A nyomozók korrupciós gyanú miatt három hónapig vizsgálódtak a cég körül, ám a megvesztegetési vádat ejtették, s Li szabadlábon védekezhet a további ügyekben. A sajtótájékoztatón a vállalat részéről azt is bejelentették, hogy a Samsung azonnali átalakításba kezd, mivel a stratégiai tervezéssel foglalkozó részlegen körülbelül 90-en érintettek az adócsalási ügyben, melynek során Li jelentős összegeket „tüntetett el”, illetve jogellenesen játszotta át a menedzsment irányítását fia, Li Dzsejong kezébe (aki szintén lemondott pozíciójáról, s várhatóan a Samsung valamelyik tengerentúli cégéhez helyezik át). A Samsung alelnöke, Li Hakhszo (aki szintén lemondott posztjáról) elmondta a sajtótájékoztatón, hogy határozott és kemény fellépéssel kívánják megnyugtatni a részvényeseket: a vállalat háza táján gyorsan rendet csinálnak.

A vizsgálat szerint Li Khunhi körülbelül 4,6 milliárd dollárnyi összeget rejtett el az adóhatóságok elől titkos, illetve más Samsung-vezetők nevén megnyitott bankszámlákon, s így 113 millió dollárnyi adót nem fizetett be az államnak. Ha elítélik, akkor minimum 5 évre, de akár életfogytig tartó büntetésre is számíthat, s helyi elemzők úgy vélik, hogy Li ügyében példát akarnak majd statuálni.

A vállalat mindenesetre tagadta, hogy a Li elleni eljárás része lenne egy olyan átalakítási tervnek – jelenleg komoly reformokat terveznek a vállalatnál – mely a speciális koreai családi keretek közötti vállalatirányítás rendszere ellen irányulna. (A „cshebol”-nak nevezett struktúra familiáris és hierarchikus alapon szerveződik, komoly állami összefonódások jellemzik, s messzemenően átláthatatlan a belső irányítási szisztéma, illetve alig követhető az üzletmenet.)

Azóta történt

Előzmények