Az ügyészek 12 év börtönt kérnek a Samsung vezetőjére

A vállalat az alelnök távollétében is jól teljesít, legutóbbi negyedévükben rekordot értek el.

A dél-koreai különleges ügyészek ma reggel jelentették be, hogy 12 éves börtönbüntetést kérnek a Samsung-csoportot ténylegesen irányító alelnökre, Lee Jae-Yongra, akit februárban tartóztattak le, majd többek között vesztegetés, korrupció miatt állítottak bíróság elé.

A jó ideje húzódó történetről mi is többször beszámoltunk, például akkor, amikor az ügyészek az első, maratoni kihallgatás után bizonyítottnak találták, hogy Lee Jae-Yong összesen 43 milliárd vont (kb. 36,3 millió dollárt) fizetett kenőpénzként Choi Soon-silnek, Park Geun-hye elnök bizalmasának, aki a korrupciós ügyek középpontjában állt, ugyanis ő szervezte azokat az akciókat, melyek során nyomást gyakoroltak a dél-koreai nagyvállalatokra, hogy üzleti, gazdasági előnyökért cserébe nagy összegeket fizessenek különböző, az elnökhöz és köréhez tartozó alapítványoknak – gyakorlatilag az elnöknek és körének magánvagyonát növelték ezzel.

Habár az ügyészek azt elismerték, hogy az egész szövevényes vesztegetési ügyben a legkevesebb előnyhöz épp Lee jutott, viszont úgy vélik, hogy a felelősséget vállalnia kell. A védelem továbbra is tagadja a vádakat.

A bíróság várhatóan augusztus 27-én ül össze döntéshozatalra, amikor a vállalatvezető jelenlegi letartóztatása lejár.

Azóta történt

Előzmények