Vesztegetés miatt van nagy bajban az SAP

222 millió dollárt fizet az egyezség részeként az SAP, amely számos országban folyamodott kormányzati vesztegetésekhez, hogy projekteket nyerjen.

Megegyezett az SAP és az amerikai igazságügyi minisztérium, tőzsdefelügyelet; hogy a német szoftvercég 222 millió dollárt fizet, hogy véget érjenek a nyomozások, amelyeket 7 országban való pénzmosás miatt folytattak a vállalat ellen az amerikai hatóságok.

3 éves haladékot kapott az SAP, miután Indonéziában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Azerbajdzsánban, Ghánában, Kenyában, Malawiban és Tanzániában is pénzmosás vádja alá került. A vád szerint kormányzati megvesztegetésekhez folyamodott a vállalat, hogy projekteket, szerződéseket nyerjen. A hatóságok szerint a cég vállalja a felelősséget a korrupt gyakorlatért.

Az SAP közölte, hogy üdvözli a megállapodásokat, továbbá minden felelős féllel megszakította már bő 5 éve a kapcsolatot.

A vesztegetéseket 2013 és 2022 között alkalmazták a hatóságok szerint, a könyvelést és az adatokat is hamisították, hogy minden hiteles üzleti kiadásnak tűnjön. Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint volt, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban kormánytagok amerikai utazásait, étkezését és golfozását fizették, hogy egy 13,2 millió dolláros szerződéshez jussanak. Az SAP indonéziai könyvelési vezetője pedig állítólag úgy fogalmazott egy hasonló esetnél: „Hehehe… Ez a kormány tesó, a nagy halakat nagy csalival lehet kifogni.”.

Az USA igazságügyi minisztériuma szerint az SAP számos fronton hajtott végre intézkedéseket a történtek miatt, továbbá azonnal együttműködött, amint felröppentek a vádak. Ha most betartják a vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodás részleteit, akkor 3 év után ejtik velük szemben a vádakat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Azóta történt

Előzmények