Az NSA a Huaweihez is beszivárgott

A legújabb Snowden-botrány: több lap is beszámolt a birtokukba jutott dokumentumok alapján, hogy a legfontosabb amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA (National Security Agency) hackerei a világ egyik vezető távközlési cége, a Huawei központi rendszerébe is bejutottak, és onnan fontos adatokat szereztek meg, illetve nyomon követték a felsővezetők tevékenységét.

A The New York Times, illetve a Der Spiegel beszámolója szerint a Huawei elleni művelet kódneve „Shotgiant” volt, és az előbbi idéz egy 2010-es dokumentumot, mely szerint az akció egyik célja az volt, hogy felfedjenek olyan kapcsolatokat, melyek a távközlési céget és a kínai hadsereg között állnak fenn. De emellett ipari titkok után is kémkedtek, illetve a tervek között szerepelt az is, hogy egy esetleges elnöki utasításra kibertámadásokat indítsanak meg.

Mindenütt jelen voltak

A hírszerzők bejutottak a Huawei központjában, Sencsen városában több helyre, szerverekre, megszerezték szükséges információkat a routerek és a switchek megfigyeléséhez is. A Spiegel idézi, hogy annyi információhoz jutottak hozzá, hogy igen nagy gondot okozott a feldolgozásuk. Ugyancsak itt olvasható, hogy az NSA kínai vezetőket és kormányhivatalokat is megfigyelt.

A Huawei nemcsak önmagában volt célpont, mint a Times idézi, ugyanis mivel az NSA sok célpontja használta a cég távközlési termékeit, ezért azt is vizsgálták, hogy a vállalat termékeiben milyen sebezhetőségeket lehet találni, hogy azokat felhasználhassák mások megfigyeléséhez. Azt is elemezték, hogy milyen stratégiai tervei vannak a vállalatnak, mivel ebből igyekeztek a kínai kormány szándékait kifürkészni.

A kínai és az amerikai kormány már hosszú évek óta vádolja egymást kölcsönösen kiberkémkedéssel – a Huawei ellen épp emiatt indult kampány az angolszász országokban, különösképpen az Egyesült Államokban –, most már legalább az egyikük ilyen tevékenységére valódi bizonyítékok is rendelkezésre állnak.

Azóta történt

Előzmények