Sokba került az ötödik dimenzió

Annak ellenére, hogy már több mint egy év eltelt a legutóbbi ArchiCad piacra dobása óta, a Graphisoft – verziófrissességre rendkívül érzékeny – árbevétele alig csökkent a negyedik negyedév során, éves szinten pedig több mint 10 százalékos volt a növekedés. A forgalommal együtt azonban a költségek is megugrottak, így az utolsó három hónapban már a bázisidőszakinál 68 százalékkal alacsonyabb, alig félmillió eurós üzemi profitról volt kénytelen számot adni. Az éves nettó eredményt ráadásul tovább rontotta egy egyszeri, az épületüzemeltetési üzletág eladásából fakadó 2,7 milliós negatív tétel, ami a 2004-esnél mintegy 85 százalékkal alacsonyabb, 669 ezer eurós nettó eredményhez vezetett.

A cég reménységének, az „ötdimenziós” Virtual Construcionnak (VC) piaci sikere azonban minden várakozást felülmúlt. A program az utolsó három hónap során 850 ezer eurós bevételt hozott, ami több, mint amit a teljes évre várt a menedzsment, a szoftver által generált 12 havi forgalom elérte az 1,7 millió eurót. Erre az évre még látványosabb bővülésre számít ezen a téren a vezetés, várakozásai szerint az építészeti kivitelezést támogató program forgalma 200 százalékkal emelkedhet az év során, igaz, először a negyedik negyedévben válik majd rentábilissá a forgalmazása. (A VC-vel összefüggésben több mint egymillió eurónyi vesztesége keletkezett tavaly a Graphisoftnak.)

Egyéb területeken is látványos bővülésre számít az idén a társaság, az ingatlanüzletág várható leválasztása és tőzsdére menetele mellett az árbevétel 20 százalékos bővülését remélik. Hogy a VC okozta veszteségeket ellensúlyozni tudja-e majd a többi üzletág, arra nem tért ki a prognózis.

Azóta történt

Előzmények