Terjeszkedik a Graphisoft

Egy keddi fővárosi döntés következményeként jelentősen felértékelődhetnek a Graphisoft ingatlanjai, a budapesti közgyűlés ugyanis áldását adta az óbudai Gázgyár és környékének fejlesztésére. A projektet abból a 310 millió forintból indítják be, amelyet a Graphisoft vételárkánt fizetett a gázgyári területből „lecsippentett” 9700 négyzetméteres telekért. A megvásárolt terület sorsáról még nem született végleges döntés – mondta el a Napi Gazdaság kérdésére Bihari Sándor, a cég pénzügyi igazgatója. – Jelenleg több projektlehetőségünk is van, még nem döntöttük el, hogy melyeket valósítjuk meg, mindenesetre elképzelhető, hogy újabb irodaházat építünk a területre.

Egyelőre nem született döntés arról sem, hogy külön cégbe szervezzék-e ki a Graphisoft-ingatlanokat, erre várhatóan a jövő év első felében kerül sor. Azonban több érv is a kiszervezés mellett szól. A Graphisoft árbevételének ugyanis lassan tíz százaléka az ingatlan-bérbeadásból származik, márpedig ez igen távol esik a cég fő tevékenységétől. A szoftverfejlesztés és az ingatlanhasznosítás rendkívül eltérő dinamikájú üzletágak, más jellegű menedzsmentképességeket és finanszírozást igényelnek, más-más befektetői réteg érdeklődik utánuk. A kiszervezés ügyében még nem született döntés, ám a cég azt várja, hogy ha különválik az ingatlangazdálkodás és a szoftverfejlesztés, és mindkét szegmens a maga logikája szerint tud működni, akkor a két tevékenység összesített értéke magasabb lesz, mint korábban. (Az ingatlanok 20 millió euró körüli értéken szerepelnek a társaság könyveiben, ám szakértők szerint a Graphisoft tulajdonában lévő telek és a 25 ezer négyzetméternyi iroda valós értéke ennek minimum kétszerese).

Az idei teljesítménnyel kapcsolatban Bihari Sándor elmondta, hogy a várakozásoknak megfelelően alakultak a folyamatok az utolsó negyedévben. Az egész évet tekintve így tartható a 10 százalékos árbevétel-növekedésről szóló terv, ez azonban azt jelenti, hogy a negyedik negyedévi forgalom valószínűleg elmarad az egy évvel korábbitól.

Azóta történt

Előzmények