A Sony új ÁSZF-fel próbálja korlátozni a csoportos pereket

Futótűzként terjedt a játékokkal foglalkozó portálokon tegnap a hír, mely szerint a Sony az online szolgáltatásainak új, szeptember 15-től érvényes általános szerződési feltételeiben egyszerűen megtiltja ügyfeleinek, hogy adott esetben bepereljék a céget. Ezt az ÁSZF-et tegnap óta mindenkinek el kell fogadnia, ha például a PlayStation Networköt akarja használni.

Magát az igen nehezen érthető jogi bikkfanyelven megírott szerződést elolvasva kiderül, hogy a helyzet azért ennyire nem súlyos – de majdnem. A hivatkozott szövegrész, a 15. pont ugyanis azt tartalmazza, hogy a felhasználónak, amennyiben használni kívánja a Sony online szolgáltatásait, le kell mondani arról a jogáról, hogy olyan, a Sony ellen indított csoportos kereset, per résztvevője legyen, melyhez a Sony nem járult hozzá. E fura kitétel mögött a következő újítás áll: a Sony a jövőben a cég és az ügyfelek közötti vitás kérdéseket először, a felhasználókra nézve is kötelezően, egy, a Sony által kijelölt választott bíróság előtt kívánja megoldani, ugyanakkor azt is kikötik, hogy bármely eljárás, akár az említett békéltető testület vagy éppen bíróság előtt, csakis egyénileg indítható meg, az ügyfelek nem állhatnak össze csoportos perre – pert egyébként egyénileg is csak akkor indíthatnak, ha a Sony és a felhasználó írásos megállapodást kötött arról, hogy a békéltető testület előtt nem tudták rendezni a vitás ügyeket.

sony áfsz

Az ügyfelek megtehetik ugyan, hogy ezt a módszert, a békéltető testületi megoldást nem fogadják el, ám ebben az esetben szeptember 15-étől számítva harminc napon belül levélben (papíron, postai úton, nem e-mailben) jelezniük kell a Sonynak, hogy fenntartják a csoportos perben való részvétel jogát.

A 15. pont miatt több lap is megkereste a Sonyt, hogy magyarázatot kérjenek a fogyasztói jogok korlátozására, de mindannyian azt a választ kapták, hogy ez a megoldás bevett, semmi kirívó nincs benne, ez a módszer egyaránt szolgálja az ügyfelek és a vállalat érdekeit.

A cég törekvése bizonyos szempontból érthető, ugyanis a PSN hálózatából nemrég több mint százmillió felhasználó adatai szivárogtak ki, ennek következtében számtalan csoportos per indult a Sony ellen, és a legrosszabb esetben akár 24 milliárd dollárjukba is kerülhet a biztonsági incidens.

Sony Network Entertainment TOS September 15, 2011

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények