Stephen King: a fegyvereket kéne büntetni, nem a videojátékosokat


Stephen King

Stephen King, a világ egyik legnépszerűbb írója (nem mellesleg, horrorban – mondanám, ha nem lenne az ő munkásságának minősítése ennél azért egy kicsit bonyolultabb) nemrég határozottan állást foglalt az úgynevezett erőszakos videojátékok ügyében.

Kinget az késztette megszólalásra az Entertainment Weekly honlapján, hogy mind több államban hoznak korlátozó intézkedéseket a videojátékokkal kapcsolatban (a legfrissebb információ ez ügyben, mely az írás közvetlen oka is volt, hogy Massachusetts államban, más példákat követve, egy olyan rendelkezés elfogadására készülnek, mely megtiltaná, hogy 18 éven aluliak „erőszakos játékot” vásárolhassanak). Az író ezzel messzemenően nem ért egyet, úgy véli, az intézkedés értelmetlen és káros lenne; véleménye szerint ez nem törvényi, hanem nevelési kérdés, a szülői felelősséget egy korlátozó rendelkezéssel nem lehet megúszni: „Ami végképp feldühít, az az, amikor a politikusok egyfajta pótszülői szerepet vesznek fel. Az ilyen esetekben a végeredmény általában katasztrofális. Azt ne is említsem, hogy mennyire antidemokratikus.”

King szavai azért is eshetnek különös súllyal a latba, mivel, mint írja, ő maga sosem volt a gépi játékok rajongója, ám az angolszász országokban feltámadt játékellenesség mind nagyobb hullámokat kavar, melyet az írás szerzője értetlenül szemlél – hiszen semmiféle bizonyíték nincs még arra, hogy a „véres játékok” és a hétköznapi életben, a fiatalok körében tapasztalható erőszakos megnyilvánulások között ok-okozati kapcsolat lenne, s a bíróságok óvakodnak is az ilyen értelmű állásfoglalásoktól. King úgy véli, a játékokban tapasztalható erőszak csak azokra a hasonló jelenségekre adott reflexió, amelyeket saját társadalmában ő maga is nap mint nap tapasztal, s az erre adott politikai válaszok a tökéletes vakságról árulkodnak; azt teszik, amit már oly sokszor: a komoly gondokért a popkultúrát hibáztatják, s közben nem veszik észre – vagy nem akarják észrevenni – az igazi okokat: („Also, it allows legislators to ignore the elephants in the living room. Elephant One is the ever-deepening divide between the haves and have-nots in this country, a situation guys like Fiddy and Snoop have been indirectly rapping about for years. Elephant Two is America's almost pathological love of guns.”). Mint látható, úgy véli, az Egyesült Államok bizonyos államaiban létező szabad fegyverviselés sokkal inkább oka az erőszakosságnak, mint a videojátékok, s utal a világszerte nagy felháborodást kiváltott virginiai esetre, amikor a dél-koreai fiú szörnyű tettét sokan a Counter-Strike iránti vonzalmával magyarázták. Erre King egy egyszerű megállapítást tesz: ha a srác nem juthatott volna olyan könnyen fegyverhez, akkor senki sem halt volna meg.


Az író megemlíti azt a kézenfekvő érvet is, hogy állami tiltással semmit nem lehet elérni; egyetlen hasonló jellegű intézkedés sem hozta még meg a kívánt eredményt: ha a kamaszok meg akarnak szerezni egy játékot, akkor meg is szerzik.

King – aki szülőként úgy gondolja, hogy igenis vannak olyan játékok, amelyek nem valók gyerekeknek, ahogyan vannak olyan filmek és könyvek is, amelyektől óvta a saját gyerekeit – többször is megemlíti cikkében, hogy egyetlen módon lehet megelőzni, illetve mérsékelni a fiatalok erőszakoskodását: a felelősségteljes szülői viselkedéssel.

Azóta történt

  • Ki tudja, mi az a PEGI?

    Brüsszel szerint jobban kell reklámozni a videojátékok korhatár-besorolására és tartalmának értékelésére használt európai rendszert.

Előzmények