Szabadulna a chipgyártástól a Philips

A Royal Philips Electronics NV holland elektronikai csoport közölte, hogy különálló jogi státust ad nehézségekkel küszködő félvezetőgyártó üzletágának. Elemzők szerint ez arra utal, a Philips fontolóra vette, hogy tőzsdére viszi, eladja vagy más céggel összevonja az ágazatot, amely a harmadik legnagyobb az európai chipgyártók közül, és a holland csoport évi 30 milliárd eurós árbevételéhez 5 milliárddal járul hozzá. A szakértők üdvözölték a lépést, amely beleillik a holland csoport stratégiai célkitűzésébe, hogy tevékenységeit függetlenebbé tegye a ciklikus változásoktól. A piac is hasonlóan reagált: a Philips részvényei közel 4 százalékot erősödtek a bejelentés után. A nehézségekre utal, hogy a cég szeptemberben bejelentette, átszervezi az üzletágat, amitől a jövő év végéig összesen 250 millió euró megtakarítást remél. A harmadik negyedévben az üzemi nyereség az egy évvel korábbi 179 millióról 90 millióra zuhant.

A félvezetőgyártás eladása elemzők szerint 4 milliárd euró bevételt hozna a cégnek, az üzletág egészének értékesítését azonban nem tartják valószínűnek. Korábban a Motorola hasonló kísérlete kudarccal végződött, végül tőzsdére vitte a félvezetőgyártást; elemzők a Philips esetében is ennek adják a legnagyobb esélyt.

A Philips emellett szerdán bejelentette, hogy 5 százaléknyi pakettet eladott az LG.Philips LCD Co. LCD-képcső gyártó vegyesvállalatban meglévő részesedéséből, amely így 32,9 százalékra csökkent. A 615 millió eurós eladási ár arra utal, hogy részvényenként 41 900 von volt az eladási ár, ami 4,7 százalékkal alacsonyabb a szerdai tőzsdei záróárnál, így a részvény tegnap nem kevesebb mint 6,5 százalékot zuhant Szöulban.

A Philipsnek Magyarországon Székesfehérváron van termelőbázisa, ahol egyebek között monitorokat gyártanak.

Azóta történt

Előzmények