Újraindult az LG.Philips cseh gyára

Tegnap két gyártósort újraindítottak az LG.Philips Displays Hranice Na Morave-i tévékészülékgyárának három gyártósora közül – jelentette a CTK hírügynökség. Az 1300 főt foglalkoztató cég a holland-koreai anyavállalat csődje miatt állt le múlt pénteken.

A cseh kormány az egyik legnagyobb zöldmezős beruházásnak számító telephely leállását látva 300 millió koronás hitelt ígért az üzemnek. A kabinet a Ceská Exportní Banka pénzintézet révén exporthitelt nyújtana, emellett az állami tulajdonban lévő Osinek garantálná az alkatrészellátást és finanszírozná a termelés költségeit.

A cég leállása nyomán hétfőn az észak-szlovákiai Námestovóban működő, 50 főt foglalkoztató leánycégnél is beszüntették a termelést, emellett veszélybe került a holland-koreai társaságnak beszállítóként dolgozó, 700 főt alkalmazó Punch Campus Námestovo üzem további működése is. A nagyszombati Sony Trnava gyár számára szintén problémát jelenthet a technológiaváltás, mivel az 1600 főt foglalkoztató cég egyike földrészünk utolsó hagyományos, CRT technológiát képviselő tévégyártójának. A másik két szlovák tévégyártó, az árvai OVP Orava és a galántai Samsung Electronics Slovakia jobban áll, mivel mindkettő megkezdte az átállást a folyadékkristályos (LCD) technológiára.

Azóta történt

Előzmények