Így emel árat a Telenor a telefonadó miatt

A már működő három hazai mobilszolgáltató közül elsőként a Telenor tette világossá, hogy a július 1-jétől életbe lépő új távközlési adót legalább részben át fogja hárítani az ügyfeleire. A vállalat ma nyilvánosságra hozta, hogy milyen formában és mértékben emeli az árait. A szolgáltató közleménye hangsúlyozza: az áremelés azért vált elkerülhetetlenné, mert az új adó bevezetésével egy percnyi telefonbeszélgetés összköltségének már több mint felét az államnak fizetendő díjak, adók és járulékok teszik ki. A Telenor úgy látja, hogy a díjemelés összességében kisebb kárt okoz, mintha a társaság befagyasztaná hosszú távú fejlesztési projektjeit vagy a költségek csökkentése érdekében leépítéseket jelentene be.

Az árváltozás július 16-án lép életbe. A lakossági ügyfelek havi díjai nem változnak, míg a sok hívást bonyolító kis- és középvállalati ügyfelek hívásköltségei nem a használat alapján módosulnak. A változások minden tarifacsomagban érintik az SMS-eket, a mobilinternet-díjszabás viszont a telefonadó bevezetése kapcsán nem változik.

Kapcsolási díj, drágább perc- és sms-díj

A lakossági számlás ügyfelek havi díja tehát nem változik (kivéve a Hívás díjcsomagot használó előfizetői kört). Ugyanakkor a telefonszámlájuk nőni fog, mert július 16-tól minden sikeres hívásuk után nettó 1,96 forintnyi kapcsolási díjat fizetnek. A díjtétel független a hívás időtartamától és nem vonatkozik az eddig is díjmentesként hívható számokra, az adományvonalak hívására, valamint a külföldi partnerhálózatokról kezdeményezett roaminghívásokra. Az sms-ek ára az adó mértékének megfelelően nettó 1,96 forinttal nő.

További változást, hogy a Családi Csomag – amellyel a családtagok fix díjért belföldön korlátlanul hívhatják egymást – a jövőben havonta előfizetésenkénti 1000 percnyi (azaz 16,6 óra) beszélgetésre korlátozódik. A lebeszélhető perceket is tartalmazó havidíjas csomagok előfizetői (az Okostarifa felhasználóinak kivételével) a lebeszélhető percek 60 százalékát csak hálózaton belüli hívásokra, 40 százalékát pedig más belföldi hálózatokba irányuló hívásokra tudják majd felhasználni. Az Okostarifában foglalt lebeszélhető percek elhasználását követően a további hívások percdíjai nettó 1,57 forinttal emelkednek.

A kártyás tarifacsomagok esetében a percdíjakat nettó 1,4 forinttal emeli a Telenor, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat kell fizetni.

A Telenor a publikus üzleti tarifacsomagok havi alapdíját átlagosan nettó 265 forinttal emeli, és az első perc számlázása nem másodperc-, hanem percalapon történik a jövőben. A havi díjban foglalt percek felhasználási feltételei pedig úgy módosulnak, hogy 50 százalékukat a Telenor hálózatán belül, a fennmaradó részt pedig egyéb belföldi hálózatokba irányuló hívások során lehet lebeszélni. A lakossági ügyfelekre vonatkozó változásokhoz hasonlóan az SMS-ek ára az üzleti tarifacsomagok esetén is nettó 2 forinttal változik. A vállalaton belül korlátlan belföldi beszélgetést tartalmazó csomagok esetén pedig a csomagban foglalt percek száma havi 1000-re (azaz 16,6 órányi ingyenes beszélgetésre) korlátozódik.

A Vodafone is emel

A Vodafone két héttel ezelőtt közölte, hogy az új adó bevezetése miatt mind a lakossági, mind az üzleti tarifáit módosítani kényszerül. A cég július 1-jétől az előfizetéses ügyfeleknél a havi díjat emeli meg fix, de az adó maximumát el nem érő összeggel, míg feltöltő kártyás ügyfelek esetében a perc- és sms-díjakat növeli, szintén az adónál kisebb mértékben. A lakossági előfizetői tarifáknál sávos lesz a havidíj-változás: arányosan a díjcsomagokban foglalt percek mennyiségét veszik alapul, vagyis a percek mennyiségétől függően emelkedik a díj. A kisvállalati ügyfelek esetében SIM-kártyánként fix kiegészítő havi előfizetési díjat vezet be a szolgáltató. Az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket nem terheli majd plusz teher – ígérték. A Vodafone számításai szerint az új adó éves szinten 8-10 milliárd forintos terhet jelent a cég számára.

A Magyar Telekom az egyedüli a mobilszolgáltatók közül, aki még nem nyilatkozott arról, hogy tervez-e díjemelést az adó következményeként.

Azóta történt

Előzmények