Csökkent a Telenor árbevétele

Az egy évvel korábbi adathoz képest 5 százalékkal, 37,7 milliárd forintra csökkent a második negyedévben a Telenor Magyarország árbevétele. A forgalom-visszaesést a mobilszolgáltató az időközben – 2012 januárjában – bevezetett hatósági végződtetésidíj-plafonnal magyarázza, ám a cég ügyfélszáma és az egy előfizetőre jutó átlagbevétel (az ún. ARPU-index) is alacsonyabb volt, mint tavaly ilyenkor. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) egyszeri tételek nélkül 7 százalékkal, 13,25 milliárd forintra mérséklődött, a tavalyi második negyedév azonban tartalmazott egy 0,8 milliárd forintos egyszeri céltartalék-feloldást.

A Telenor Magyarország pénzügyi mutatóinak alakulása (IT café gyűjtés)
A Telenor Magyarország pénzügyi mutatóinak alakulása (IT café gyűjtés)

A Telenor mobilinternet-előfizetőinek száma az elmúlt évben folyamatosan nőtt, és idén május végére elérte az 564 ezret, ami 108 százalékos növekedést jelent a 2011. májusi 272 ezerhez képest. A mobilhálózaton átmenő havi adatforgalom több mint kétszeresére, 426 ezer GB-ról 923 ezer GB-ra emelkedett, így az előfizetőre jutó átlagos havi adatforgalom 1,64 GB volt. „Mobilinternetből származó árbevételünk 2011 júniusa óta folyamatosan növekszik, mobilnetes ügyfélkörünk pedig megduplázódott tavaly május óta. Az, hogy az adatforgalmat tekintve továbbra is a Telenor vezet a piacon, jól mutatja, milyen nagyra értékelik ügyfeleink a kiváló minőségű Hipernet hálózatot” – emelte ki Christopher Laska vezérigazgató.

A szolgáltató előfizetőinek száma ugyanakkor csökkent a második negyedévben, 65 ezerrel, 3 millió 445 ezerre. A változás elsősorban annak köszönhető, hogy a Telenor Magyarország rövidebb érvényességi idejű feltöltőkáryákat vezetett be. Az ügyfélkör így 3 százalékkal szűkült 2011 azonos időszakához képest, és a megelőző trimeszterrel összehasonlítva a szolgáltató (használt kártyák száma alapján számított) piaci részesedése 31,87 százalékról 31,38 százaléka csökkent.

A vállalat a negyedév során jelentősen, 63 százalékkal többet – 3,34 milliárd forintot – költött beruházásokra, mint egy évvel ezelőtt. „Ennek hátterében a Telenor Magyarország folyamatos szolgáltatásfejlesztési törekvése áll, valamint az – azóta tévesnek bizonyult – feltételezés, hogy 2012 végén eltörlik a távközlési különadót” – áll a cég közleményében.

Azóta történt

Előzmények