M2M-ben piacvezető akar lenni a Telenor

A mobil-adathálózatokon kommunikáló eszközök számának robbanásszerű növekedését jósolja az elkövetkező évekre a Telenor Magyarország. Az okostelefonokon, táblagépeken és számítógépeken túl ma már egyre gyakrabban szolgáltatnak információkat olyan céleszközök is, amelyek ipari, logisztikai folyamatokat figyelnek, illetve az egészségi állapottal kapcsolatos adatokat (például vérnyomás vagy vércukorszint) gyűjtenek. 2020-ra 15 milliárd ilyen készülék kapcsolódhat össze önműködően világszerte, hazánkban pedig 40 millió gépek közötti (ún. machine-to-machine, M2M) kapcsolatra számítanak az évtized végére.

Drozdy Győző, a vállalat vezérigazgatói stratégiai tanácsadója ma egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Telenor Magyarország által jelenleg üzemeltetett M2M-kapcsolatok közel fele, mintegy 43 százaléka járműkövetésre, flottamenedzsmentre szolgáló eszközök kommunikációját segíti, de jelentős még a biztonságtechnika (20%), illetve a távleolvasás (17%) terén működő kapcsolatok száma is. Azt a szakember nem árulta el, hogy hány M2M-kártyát tart nyilván az operátor, csupán annyit közölt, hogy 2008 és 2011 között évi 40 százalékkal nőtt ezek száma.

Drozdy kiemelte, hogy a nemzetközi vállalatcsoport Telenor Objects néven külön céget hozott létre e szegmensre, mivel szeretnének élen járni az M2M alkalmazásában. A Telenor Magyarország ebben a szegmensben piacvezető szerepre tör – tette hozzá.

„Az M2M technológia az a terület, ahol fel kell találnunk a jövőt” – mondta Drozdy Győző. Az új lehetőségek feltárására a szolgáltató évekkel kutatás-fejlesztési együttműködést alakított ki a Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel, ennek részeként elsősorban biztonságtechnikai, logisztikai és egészségügyi megoldásokat dolgoztak ki. A fejlesztéseknek köszönhetően néhány olyan eszköz elérhető már Magyarországon is, amelyek a mindennapi életben kínálnak intelligens megoldásokat; elsősorban az otthoni ápoltak, idős emberek biztonságát fokozza például az a telemedicina készülék, amely alkalmas az orvos, a mentők riasztására.

Azóta történt

Előzmények