Graphisoft: profitrekord a szétválás előtt

Véget ért a Graphisoft hét szűk esztendeje, ráadásul éppen a legjobbkor: alig két héttel a szoftveres és ingatlanos cégre történő szétválasztás előtt. A szoftverüzletág a nemrég piacra került 10-es ArchiCad verziónak köszönhetően dübörög, az eladások tavalyhoz képest negyedével nőttek. A háttérben a világ építészeti piacának átrendeződése áll, a 3D megoldások átütően terjednek, ami persze a Graphisoft mellett néhány versenytársa (elsősorban az Autodesk) számára is kellemes. Az építészeti üzletág üzemi eredményhányada elérte a 41 százalékot, az üzemi eredmény a tavalyi féléves 1,3 millió euróról 2,2 millió euróra gyarapodott.

A pénzügyi eredmény megduplázódása (848 ezer euróról 1,76 millióra) elsősorban a forint gyengülésnek köszönhető. A szoftverüzletág adózott eredménye a félév során 3,57 millió euró volt, amelyhez a jogilag már külön cégbe tartozó ingatlanágazat 335 ezer euróval járult hozzá. Az ArchiCad sikere mellett tény az is, hogy a legújabb termék, az 5D-s, vagyis az időt és a költségeket is figyelembe vevő kivitelező szoftver, a Construction egyelőre még veszteséget hoz, de ez nem meglepő. Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta: itthon negyven, Erdélyben harminc, Indiában ötven szoftveres dolgozik a szolgáltatási háttér biztosításán, és ez a személyi infrastruktúra évi 6-8 millió eurós forgalomhoz van méretezve, miközben az idén a termékből inkább 3-4 millió eurónyi bevétel várható. Ugyanakkor jó hír, hogy a második negyedévben az elsőhöz viszonyítva 300 ezer euróval mérséklődött a veszteség, és az ArchiCad idei várható számai ezt bőven ellensúlyozzák.

A szoftvercég idei eredményét megfigyelők 7 millió euróra taksálják (a negyedik negyedév az építészetben is a legerősebb), bár ezt csökkentheti egy forinterősödés. A szoftvercég értéke aligha lehet kevesebb, mint az éves nyereség nyolcszorosa, plusz a 18 millió eurós készpénzkészlet (utóbbinál figyelembe vettük azt a 10,5 millió eurót is, amellyel az ingatlancég tartozik testvérének). Így a cég részvényenkénti értéke elérheti a 7 eurót, vagyis nagyjából a mostani részvényárfolyamot, miközben a Graphisoft Park értéke is ezer forint körül lehet. Persze, egy dolog a számított érték, és megint más a tőzsdei árfolyam..

Azóta történt

Előzmények