Hatalmas a verseny a Tesla új gigagyáráért, Musk nagyon elfoglalt

Törökország, India és Szaúd-Arábia is nagy versenyben van a jelentések szerint a következő Tesla gigagyárért. Eközben az X és Musk a gyűlölettartalmak miatt kerültek bajba és izraeli nyomás alá. Musk pedig jelezte, hamarosan mindenki számára fizetőssé válhat az X. Az elfoglalt ügyvezető Neuralink cége hamarosan elkezdi az emberkísérleteket, a SpaceX pedig beperelte az USA-t, amiért alkotmányellenesen vádolják őket a bevándorló munkaerő mellőzésével.

A Tesla tovább terjeszkedne a globális gyártás terén, ez pedig nagy versenyt indított be egyes országok között: többen szeretnék Elon Muskot és a dollármilliárdos befektetést a régiójukban látni.

Recep Tayyip Erdoğan, Törökország miniszterelnöke hétfőn kérte meg Elon Muskot, hogy építsen az országukban egy új gyárat.


[+]

Órákkal később a Wall Strett Journal arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia is megbeszéléseket folytat a Teslával, hogy gyárat építsen náluk. Ehhez állítólag a nyersanyagok beszerzésében is nagy segítséget nyújtanának. Musk azonban tagadja a WSJ jelentését, csupán annyit közölt, hogy az év végére határozzák el, hol lesz a következő Tesla-gyár.

Ezen felül India az előző hónapokban többször nagy érdeklődést mutatott a Tesla felé, különféle kedvezményekkel ösztönöznék, hogy Indiában épüljön az új Tesla-gyár, és a helyi, valamint exportpiacra olcsó EV-k készüljenek.


[+]

A Tesla egyik következő gyárát egyébként Mexikóban, az északi határhoz közel építik, a beszállítókkal együtt a következő 2 évben 15 milliárd dollárt fektet be ebbe a cég.

Meglévő gyára van a Teslának Kaliforniában (Fremont, Lathrop), Nevadában (Sparks), New Yorkban (Buffalo), Texasban (Austin), Kínában (Sanghaj), Németországban (Grünheide). Értelemszerűen nem mindenhol EV készül, van, ahol elektromos kamion, elektromos motor, napelemes panel, akkucella vagy egyéb.

A Tesla a többi gyártóhoz hasonlóan rengeteg együttműködésbe kezdett vagy kezd mostanában, de nem mindet nézik jó szemmel az USA politikusai. Nemrég például a kínai CATL-lel való kapcsolatot vették górcső alá, aggasztónak találják, hogy az amerikai EV-támogatások külföldre áramolhatnak – ezért részleteket kérnek a két fél kapcsolatáról.

Musk a Teslán kívül is nagyon elfoglalt, a gyűlölettartalmak miatt került bajba ő és az X

Musk Izrael miniszterelnökével is találkozott a napokban – utóbbi arra sürgette őt, hogy találjon egyensúlyt a szólásszabadság védelme és a gyűlöletbeszéd elleni harc között, ugyanis több hete súlyos kritikák érik az X-et, amin számos vád szerint gombamód szaporodnak a gyűlölettartalmak, ennek részeként az antiszemita tartalmak is, többek között.

Az X közösségi platformmal kapcsolatos ügyek sora gyakorlatilag végtelenné vált, ráadásul minden régióban más és más problémák övezik.

Fizetős lesz az X, mindenkinek

Ezen felül pedig Musk élő adásban jelezte, hogy az X hamarosan minden felhasználó számára fizetőssé válik, mert szerinte ez az egyetlen megoldás a platform botproblémájára. Az előfizetés módszere és hogyanja miatt még kis összegnél sem lehetnének szerinte hatékonyak a bothálózatok. Értelemszerűen a szakértők már most azt jósolják, hogy drámai mértékben rogyik majd meg az X felhasználói tábora.

A SpaceX is elfoglalt

Természetesen összegyűjteni is nehéz lenne Musk cégeinek folyamatban lévő ügyeit, ráadásul ezek száma folyamatosan emelkedik. Nemrég például a SpaceX beperelte az amerikai kormányt, amiért utóbbi azzal vádolta a céget – a SpaceX szerint alkotmányellenesen –, hogy visszautasítja a menekültek és bevándorlók alkalmazását. A SpaceX szerint alkotmányellenesek a vádak, Musk szerint épp az USA kötelezi őket a szigorításra.

Elkezdi az emberkísérleteket Musk agyi chipes Neuralink cége

Van dolga a Neuralinknek is: kedden jelezték, hogy egy független vizsgálóbizottságtól megkapták az engedélyt, hogy elindítsák a toborzást az első emberkísérletekre.

Azóta történt

Előzmények