Újabb nagy rúgást kapott a TikTok az USA-ban

Montana államügyésze szerint el kell utasítani a TikTok tiltás elleni kérelmét, a platformot egy rákot okozó rádióhoz hasonlították.

Január 1-től Montana teljesen betiltja a TikTokot, ez azt jelenti, hogy az átlagfelhasználók sem érik majd el, tehát itt már nem csak a kormányzati eszközökről van szó. Ilyen téren Montana az első az USA-ban, amely ekkorát lépett a TikTokkal szemben.

Az ügy kapcsán a TikTok már többször tiltakozott, és a bíróságot is megkérte, hogy függesszék fel a betiltást. Pert is indított, de TikTok-felhasználók is a bírósághoz fordultak. Azóta is megy az adok-kapok, most pedig megszólalt Montana államügyésze, aki szerint el kell utasítani a TikTok kérelmét, és fenntartani a tiltást.

Austin Knudsen államügyész szerint Montana kormányzója jól döntött, amikor megtiltotta a TikTok helyi működését, mivel az külföldi irányítás alatt áll. Szerinte Montana betilthatja a káros termékeket, ezzel pedig nem korlátozzák a szólásszabadságot.

Az államügyész érdekes példát hozott: szerinte ha másképp lenne, akkor Montana nem tudna betiltani egy rákot okozó rádiót, azért, mert a rádió egyéb beszédet is közvetít. Vagy nem tudna betiltani illegális sportfogadást biztosító appot, mert az esetleg informatív, oktató jellegű videókat is kínálna.

A TikTok kérelmét októberben hallgatják meg. Miközben az USA politikusai és hatóságai kínai befolyástól tartva betiltanák a platformot, addig azt több mint 150 millió amerikai használja. A TikTok szerint ők semmilyen amerikai adatot nem osztottak vagy osztanának meg a kínai kormánnyal, és kiemelt figyelmet fordítanak a felhasználók védelmére, valamint újabb és újabb fejlesztéseket hajtanak végre (hasonló csatározás megy az EU-ban is, ott a DSA miatt).

Montana tiltása egyébként felhasználókat nem büntet majd, de a TikTokot minden alkalomért 10 ezer dollárra bírságolná. A TikTok szerint Montana lakosságának úgy harmada, 380 ezer ember használja a platformot.

Donald Trump már 2020-ban megpróbálta betiltani a TikTok új letöltéseit (egyebek mellett), de akkor bíróságok akadályozták meg mindezt. A Kongresszus egy része most elérné, hogy a Biden-kormány nagyobb jogkörrel tilthasson, de a folyamat egyelőre megállt.

Montana államügyésze szerint a TikTok azt hiszi, hogy senki nem szabályozhatja. Az American Civil Liberties Union szerint viszont a tiltás alkotmányellenes, továbbá korlátozza a szólásszabadságot.

Azóta történt

Előzmények