Szupertitkos chiphálózatot építhet a Huawei

A jelentések szerint titkos chipgyártó üzemeket épít Kínában a Huawei, hogy megkerülje az amerikai szankciókat.

Egy ideje már lehet hallani, hogy ilyen vagy olyan formában, de önerőből hozna 5G-s mobilokat a piacra a Huawei. Ennél is aggasztóbb hír az USA számára, hogy egy Washingtonban működő, félvezetőipari kereskedelmi csoport szerint a Huawei megkerülné az amerikai szankciókat.

A Bloomberg jelentése szerint a Huawei jelenleg titkos chipgyárakat épít Kínában, hogy megkerülhesse az amerikai korlátozásokat. A Semiconductor Industry Association állítása szerint a Huawei tavaly kezdte meg a chipgyártásokat, és 30 milliárd dollárnyi állami segítséget kap a kínai kormánytól. Két meglévő gyár átvétele mellett három újat is építenek állítólag.

Az USA kereskedelmi minisztériuma még 2019-ben vette fel az exporttilalmi listára a Huawei-t, nemzetbiztonsági aggályok miatt. A Huawei és Kína tagadják a vádakat, de az USA azóta tucatjával rótt ki további szankciókat, a Huawei mellett számos más cégre és ágazatban. A legtöbb beszállító terméket vagy technológiát csak külön engedéllyel szállíthat ezeknek a feleknek, de a befektetések zömét is korlátozták. A Huawei kapcsán a chipek vásárlását vagy tervezését is igyekeztek meggátolni.

A Bloomberg jelentése szerint a Semiconductor Industry Association azt is tudja, hogy a Huawei más cégek neve alatt építheti a gyárakat, és ebben az esetben megkerülheti az amerikai korlátozásokat, majd közvetett módon amerikai chipgyártó eszközökhöz juthat.

Azóta történt

Előzmények