Tízmilliárdos ajánlatot kapott a Toshiba a chip üzletágra

A japánok ennél sokkal többet szeretnének kapni, viszont a tranzakcióba mélyen beleártja magát a politika, így még akármi megtörténhet.

Az amerikai magántőke-befektetési vállalkozás, a Bain Capital 10 milliárd dollárt ajánlott a Toshibának az áruba bocsátott üzletágáért, mely a Nand memóriachipek előállításával foglalkozik – írta meg belső forrásokra hivatkozva a Financial Times.

A tudósítás szerint a Bain mögött bizonyos tőkerésszel ott áll a dél-koreai chipgyártó SK Hynix is, de a többi befektető a hírek szerint amerikai bázisú. Az ajánlat egy aukció része, melyben a hatalmas veszteségei és botrányai miatt pénzügyi konszolidációra kényszerült Toshiba a japán kormány nyomására péntekig, a mai napig adott határidőt az ajánlatok megtételére – a kormány, sőt személyesen a miniszterelnök közbelépése azért történt meg, mivel Japánban nem vennék szívesen, ha az üzletág egy ázsiai nagyvállalathoz kerülne. A Bainnel folytatott tárgyalásokban épp ezért részt vesz egy állami szervezet is, az Innovation Network Corporation of Japan.

Az aukción egyébként több mint egy tucat vállalat és befektetési alap jelezte érdeklődését, például a tajvani Foxconn vagy az amerikai Broadcom is, akik a Silver Lake befektetői vállalkozással fogtak össze, de jelezte vásárlási szándékát az amerikai Western Digital is.

A riport szerint az ajánlatban az áll, hogy a Bain igényt tartana az üzletág részvényeinek 51 százalékára, míg a maradék 49 százalékon két meg nem nevezett amerikai technológia vállalat, az üzletág menedzsmentje, illetve néhány kisebb befektető osztozna – bár az SK Hynix is beszállna tőkével, nem várható, hogy a részvényekből is jutna nekik.

Az ajánlat legnagyobb akadálya a szintén pályázó Western Digital lehet, akik egy olyan, a Toshibával aláírt szerződési tételre hivatkoznak, mely szerint beleszólásuk lenne az értékesítésbe, ám ezt a kifogást a japánok elvetették. Ha létrejönne a Bainnel kötött üzlet, az ajánlat szerint a Toshiba és a Western Digital közös leányvállalata intakt maradna, ez azonban nem tetszik az amerikaiaknak, akik egyrészt az erősödő ázsiai befolyástól, másrészt a technológiák kiszivárgásától tartanak.

Az mindenesetre tény, hogy a Toshiba vezetői határozottan közölték, hogy 18 milliárd dollár alatt nem adják el a vállalatot, és mivel a Bain jóval ez alá ment, alku várható – érdekesség, hogy a Foxconn korábban 27 milliárd dollárt ajánlott sikertelenül.

Az említett vállalatok egyelőre nem kívánták kommentálni a Financial Times tudósításában szereplő állításokat.

Azóta történt

Előzmények