Bombával viccelt a Twitteren, letartóztatták

(Infobulvár) Paul Chambers a saját kárán két dolgot tanulhatott meg egy életre: először is, a Twitterre küldött üzenetek tartalma nem csak a cimboráknál landolhat, másrészt a hatóságok nem ismernek tréfát, ha valaki bombatámadással „fenyegetőzik”.

Chambers a doncasteri Robin Hood repülőtérről szeretett volna Írországba utazni január 15-én, azonban napokkal a tervezett kirándulás előtt a mostoha időjárás miatt lezárták a légikikötőt a forgalom elől. A fiatal férfi aggodalommal szemlélte a sűrű hóesést, és úgy döntött, aktuális lelkiállapotát megosztja a Twitteren regisztrált haverjaival. „A Robin Hoodot lezárták. Egy hetetek van arra, hogy összekapjátok magatokat, máskülönben a levegőbe röpítem a repülőteret!!”

Ilyen világban élünk

Január 13-án, pontosan egy héttel az üzenet elküldését követően a rendőrség saját munkahelyén kereste fel Chamberst. „Amikor meghallottam, hogy hozzám jöttek, először azt hittem, valamelyik családtagomat érte baleset” – nyilatkozta a The Independentnek. „Ehelyett azt közölték, hogy a terrorellenes törvény értelmében letartóztatnak. Elém toltak egy darab papírt, amelyen a saját twitteres oldalamat láttam viszont kinyomtatva. Akkor esett le az egész.”

A férfi szerint a rendőrség képtelen volt a humorforrásként tekinteni a bejegyzésre. „A privát életemről, a munkámról és más személyes dolgokról kérdeztek. El kellett nekik magyaráznom, mi az a Twitter, ugyanis korábban még sosem hallottak róla.” Chamberst közel hét órán keresztül faggatták a nyomozók, közben az egyik tiszt folyamatosan ezt hajtogatta: „Érti, miért történik magával mindez? Ilyen világban élünk.”

A kihallgatás végeztével a férfit egy órára rács mögé zárták, majd óvadék fejében szabadlábra helyezték, a rendőrség közben letörölte az ominózus bejegyzést a közösségi oldalról. Február 11-én dől el, hogy terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt vádat emelnek-e ellene az Egyesült Királyságban. Bárhogy is történjen, Chambers egyrészt az első brit állampolgár, akit egy weboldalra írt üzenet miatt letartóztattak, másrészt pedig az már bizonyos, soha többé nem léphet a Robin Hood repülőtér területére – onnan ugyanis örök életére kitiltották.

Azóta történt

Előzmények