Egyszerre lehet vége a blogos gyalázkodásnak és a szólásszabadságnak


Liskula Cohen

A Google-t arra kötelezte nemrég egy New York-i bíróság, hogy fedje fel egy, a Blogger.com-on regisztrált felhasználó személyazonosságát, mivel az blogjában becsületsértő módon nyilatkozott egy kanadai származású, ma már New Yorkban élő topmodellről.

Az ügyben szereplő, a Google által még márciusban eltávolított, 2008 augusztusában fényképekkel ellátott bejegyzésekben az akkor még ismeretlen szerző többek között azt írta a 37 éves Liskula Cohenről, hogy a közismert, számtalan divatlap, az Armani és a Versace által foglalkoztatott modell „psychotic, lying, whoring… skank” – a fordítástól most eltekintünk, e kifejezések a hölgy rossz erkölcseire és könnyűvérű életmódjára utalnak. Határozatában Joan Madden, New York állam legfelsőbb bíróságának bírója hétfőn kijelentette, hogy a Google-nak ki kell adnia a blogger személyes adatait a felperesnek, s nem fogadta el a védő érvelését, hogy a sérelmezett szövegek túlzó stílusúak, nem kell szó szerint érteni őket, emellett a bejegyzés írója csak a szólásszabadság jogával élt, amikor Cohen iránti unszimpátiáját kifejezte. (Az érintett blog címe egyébként „Skanks in NYC” volt – kb.: „New York-i szajhák”)

Cohnnek nem volt elég az, hogy a szolgáltató eltávolította a gyalázkodó szöveget, s bíróságra ment, mivel úgy vélte, hogy olyan támadás érte, amelyért büntetés jár.

Steven Wagner, Cohen ügyvédje elmondta az AFP hírügynökségnek, hogy a határozat kihirdetése után a Google átadta ügyfelének a blogger e-mail és IP-címét, melynek alapján meg is találták a bejegyzéseket feltöltő hölgyet, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, ám annyit elmondtak róla, hogy nem tartozik a modell szoros ismeretségi köréhez, de néha találkoznak társaságban, a partikon. Cohen felhívta az illetőt („megbocsátott neki”), de valószínűleg  rágalmazási és becsületsértési pert fog indítani a bloggerhölgy ellen, többek között azért, hogy megmutassa, az interneten sem lehet büntetlenül gyalázkodni.

A Google szóvivője mértéktartóan, ám határozottan kommentálta a történteket: a vállalat nem tűri az internetes zaklatást („cyber bullying”), tiszteletben tartják a felhasználók magánszféráját, s a cég teljes mértékben együtt érez azokkal, akik az ilyen módszereknek esnek áldozatul, ugyanakkor azzal is a személyiségi jogokat védik, hogy az esetleges elkövetők adatait csakis ilyen értelmű bírósági döntés után adják ki.

Mivel ilyen ügyre még nem volt példa az Egyesült Államokban, a precedensértékű ítéletnek az angolszász jogrend keretei között komoly következményei lehetnek a blogok, fórumok világára, hiszen – ismerve azt az otromba, gyakran trágár, gyalázkodó stílust, melyet a netes megszólalások kapcsán sok ezernyien használnak az anonimitás védelme alatt – Cohen ügye nyomán akár tízezrével indulhatnak hasonló eljárások. Ez ugyan a „cyber bullying” megfékezésének egyik módja is lehet, ám arra is sor kerülhet, hogy bizonyos esetekben a szólásszabadság korlátozása lesz a végeredmény.

Ugyanakkor az is igaz, hogy több hasonló, a bloggerek véleménynyilvánítási joga körül forgó tárgyalás is lezajlott már az USA-ban, amelyekben a bíróság elutasította az illetők személyazonosságának felfedését – de az is igaz, hogy ezek, a megtámadottak által sérelmezett megszólalások politikai jellegűek voltak. Ezekben az esetekben az újságíróknak kijáró védelmet kapták meg a bejegyzések írói.

Azóta történt

Előzmények