Mennyit érsz a weben?

Pierre-Loic Assayag és David Chancogne Traackr névre keresztelt online vállalkozása arra hivatott, hogy megmérje és rangsorolja az interneten publikáló szerzőket hozzászólásaik, írásaik és létrehozott tartalmaik alapján. A technológiai újdonságokra fókuszáló kaliforniai Demo konferencián bemutatott megoldás alkotói szerint az internet maga nem a technológiáról, hanem az emberekről szól – a felhasználók tengerében pedig szükség van egy olyan felületre, amely elénk tárja a web meghatározó egyéniségeit.

A Traackr blogokat, videókat és más hozzáadott, szerkesztett tartalmakat előre meghatározott témák alapján kutat fel. A szoftver algoritmusa kiszámolja, hányan keresték fel az adott felületet, illetve számításba veszi, hogy a szövegek, felvételek hivatkozásokon keresztül vagy egyéb más úton-módon népszerűsítve milyen széles körben terjedtek el a világhálón. Az eredmények kiértékelését követően egy listát kapunk az általunk keresett témakör legmeghatározóbb online szerzőiről. „A cél a másokra hatás, a befolyás érzékeltetése. Sok blogger tudni akarja például, mennyire teljesítenek jól a saját területünkön – mi pedig megosztjuk velük a pontjaikat” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Chancogne.

A duó reméli, egyelőre teszt jelleggel indult vállalkozásuk pozitív fogadtatásra talál majd marketingügynökségek és más cégek körében. Arra építenek, hogy a vállalatoknak új, hatékonyan működő csatornákat kell nyitniuk annak érdekében, hogy üzeneteiket a hagyományos médiától egyre inkább az online tartalmak felé mozduló közönséghez célzottan jutathassák el, s ennek egyik lépcsőfoka a befolyásos netes személyiségek elérése, megszólítása.

Azóta történt

  • Vége az ingyenes hírportáloknak?

    A brit online kiadók felmérése szerint a következő egy évben az online hírpiac fontos szereplőinek több mint kétharmada valószínűleg megszünteti az ingyenes hozzáférést.

  • Európa online 2009

    Elkészült a legfrissebb statisztika az EU-tagországok netelérési mutatóiról.

  • Bombával viccelt a Twitteren, letartóztatták

    „Egy hetetek van arra, hogy összekapjátok magatokat, különben a levegőbe röpítem a repteret!” – írta poénból barátainak. Egy héttel később kopogtattak a zsaruk.

Előzmények