Franciaországban már kicsinálták az Ubert

Sok helyen, sok módon támadták, támadják a személyszállítást új üzleti modellel provokáló amerikai Ubert, de leginkább talán Franciaországban. Ott az elmúlt napokban igencsak felpörögtek az események: múlt héten az Uber ellenzői gyújtogattak, autókat rongáltak meg, majd e héten két, az Uber France-nál dolgozó vezetőt vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy illegális üzleti tevékenységet folytatnak.

A nyomás annyira erőssé vált, hogy ma az Uber bejelentette: este nyolctól ideiglenesen felfüggesztik működésüket az ország területén. (Erre eddig csak egy példa volt: az Uber az Egyesült Államokban, Portland városában kényszerült ezt meglépni.)

Az Uber France vezetője, Thibaud Simphal a Le Monde-nak adott interjújában közölte, azért döntöttek a szolgáltatás felfüggesztése mellett, mert a velük szerződő civil sofőrök az elmúlt napokban olyan helyzetbe kerültek, hogy a testi épségük, az életük is veszélyben van.

Azt fontos megjegyezni, hogy az Uber több típusú szolgáltatást is menedzsel Franciaországban. A most leállított UberPOP a leglazább: itt bárki beszállhat a személyszállításba. Ezzel szemben vannak olyan Uber-szolgáltatások is, amelyeknél hivatásos jogosítványt és egyéb feltételeket is megkövetelnek. Ezeket nem érinti a leállás, tovább működnek.

A helyi cégvezetők közölték, hogy keresik a jogi megoldásokat, hogy a most leállított Uber-sofőrök újra dolgozhassanak.

Azóta történt

Előzmények