Újabb kínai EV-gyártó készül nagy terjeszkedésre

4000 új dolgozót vesznek fel és rengeteg pénzt költenek az AI-fejlesztésekre az Xpengnél.

Így vagy úgy, de a világ legtöbb piacán a következő években meghatározóvá léphet elő számos kínai EV-gyártó az autós piacon. Az Xpeng is ezek között szeretne lenni.

Ezért idén 4000 új dolgozót toboroznak, továbbá sok pénzt költenek az AI-fejlesztésekre, hogy túléljék a hatalmas versenyt.

A dolgozói létszámot így 25 százalékkal bővítik, miközben 486,36 millió dollárnak megfelelő összeget költenek AI-fejlesztésre az intelligens vezetés érdekében. 3 éven felül 30 új terméket és modellt dobnak piacra. A lépést azért látják jó lehetőségnek, mert a pesszimista gazdasági helyzet miatt sokan visszalépnek a befektetésektől. 2024-ben a kínai autómárkák megtörhetik a negatív trendet az Xpeng szerint. Miközben a legtöbb rivális költséget csökkent, ők terjeszkednének, akkora is, ha az árkedvezmények ellenére folyamatosan csökken a kereslet. A verseny ráadásul a kínai gyártókat is érinti, a Nio például 10 százalékát küldi el a dolgozóknak. Egyre több kínai szereplő az export felé fordul, de ez sok súrlódást okoz egyes régiókban. Kína válaszolna az esetleges kereskedelmi korlátozásokra, együttműködne a külföldi cégekkel.

A Volkswagen júliusban egyébként 700 millió dollárt fektetett az Xpengbe, 4,99 százalékos részesedést is vásárolt.

Azóta történt

Előzmények