„Kivégezték” a UPC felső vezetését

Pénteken adott ki a UPC egy hivatalos közleményt, mely címében közli, hogy „újjászervezték a UPC közép-európai működését”. A megfogalmazás szerint a „korszerűsítés” azt jelenti, hogy „…2009. március 31-i hatállyal megszűnik az a regionális menedzsment csoport, amely a UPC működését felügyelte Magyarországon, Romániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban. Az érintett területek közvetlenül Gene Musselman, a UPC Broadband elnökének, üzemeltetési vezetőjének felügyelete alá fognak tartozni.”

A hír hátterének vizsgálatát eddig a Figyelő tudósítása nyomán legalaposabban – igaz, számtalan, meg nem erősített híresztelést is felhasználva – a hwsw munkatársa, Dojcsák Dániel végezte el. A Figyelő adott hírt arról, hogy a White & Case ügyvédi iroda jogászai a UPC esetében az amerikai tulajdonos, a Liberty Global Inc. kérésére a beruházásokkal és hálózat-karbantartásokkal kapcsolatos gyanús szerződések miatt vizsgálódtak, s ennek volt következménye a menedzsment „lefejezése”.

Habár konkrét, bizonyított visszaélésekről egyelőre nincs információ, Kovács Nimród, a UPC közép-európai regionális elnöke, illetve Joe Zuravle, a magyarországi cég amerikai vezérigazgatója, valamint más vezető beosztású tisztségviselők tevékenységét megnézve érezték úgy, hogy nincs minden rendben. (A román Digi piacra lépése, s ennek következtében a UPC piacvesztése hasonló következményekkel járt Romániában is.)

Dojcsák feltételezése szerint ugyanez a folyamat játszódott le hazánkban is: a hwsw informátorai szerint „kivégzés” zajlott le a UPC Magyarországnál: vezető irodába be, vezető felmondólevéllel ki – s ennek a most már hajdani menedzsment pénzügyi hanyagsága (hűtlen kezelés: nem az elvárt módon kötöttek szerződéseket, hiszen volt pénz) volt a legfőbb oka (egy apró, ám kirívó példa: a cégen belül Kovács Nimród borát kellett vásárolni).

Azóta történt

Előzmények