Huszonnégy forint egy legális mp3 a UPC-nél

Tavaly szeptemberben indította el havi díjért, előfizetéses rendszerben használható zeneszolgáltatását a UPC Magyarország. Az akkor bevezetett konstrukcióban a szolgáltató előfizetői – a cég kábeles, illetve a upc telekom (volt Monortel) ADSL-ügyfelei – akciósan 800, listaáron 1500 forint havi díj fejében minden hónapban 800 darab másolásvédett, WMA formátumú dalt tölthetnek le a UPC Music oldalról . A vállalat szóvivője akkor lapunknak elárulta, hogy tervezik szabadon másolható zenék elérhetővé tételét is.

Erre most került sor. A szolgáltató a héten újabb konstrukciót vezetett be upc music go néven, amely a 800 másolásvédett szám mellett 50 darab DRM-mentes, mp3 formátumú dal letöltését is biztosítja. Ez a szolgáltatás a bevezető akció keretében – hűségnyilatkozat vállalása nélkül – havi 1200 forintba kerül, a listaára egyébként 2200 forint. A másolásvédelem nélküli zenék természetesen az előfizetés megszűnte után is a felhasználók számítógépén, illetve hordozható eszközein maradhatnak, és korlátlanul lejátszhatóak vagy másolhatóak – áll a cég közleményében.

További újdonság, hogy a havi 800 másolásvédett szám letöltésére használható upc music home csomagban megnyílt a lehetőség a számítógépen kívüli zenehallgatásra is: egy, a felhasználó által meghatározott – védett WMA-állományokkal megbirkózni képes – hordozható lejátszóra átmásolhatók ezek a dalok is.

Több mint százezer dal, csak UPC-ügyfeleknek

A szolgáltatásra előfizetők a Universal Music kiadóhoz tartozó előadók – többek között az ABBA, az Aerosmith, 50 Cent, Johnny Cash, a Rolling Stones, Sting vagy éppen a Quimby – összesen több mint százezer dalából válogathatnak, esetenként már a piaci megjelenés előtt is. A kínálatban egyes számok több verzióban (rádió, koncert, akusztikus, mix) is hozzáférhetőek.

A UPC Music oldalán zenei hírek, újdonságok és slágerlisták olvashatók, és tematikusan csoportosítva, nem rögzíthető streamek formájában bárki belehallgathat a zenékbe. A szájton elérhető egy zenekereső is, melynek segítségével ellenőrizhető, hogy egy-egy keresett zeneszám megtalálható-e az előfizetéses digitális zenetárban. A UPC Music szolgáltatás előfizetői pedig ezen a felületen folyamatosan nyomon követhetik, melyik számokat hívták már le eddig, illetve azt is, hogy az aktuális hónapban mennyi zeneszámot tölthetnek le még a 800-as, illetve 50-es keretükből.

Korábban a UPC sajtókapcsolati igazgatója, Szűcs László lapunknak azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem tervezik a szolgáltatást minden magyarországi internetező számára elérhetővé tenni. Egy országos zeneszolgáltatás sokkal komplexebb autentikációs és fizetési rendszert igényel, melynek kialakítása jóval bonyolultabb és költségesebb lenne, ami körülményesebbé tenné a rendszert – mondta.

Azóta történt

Előzmények