Elvcsomag alapján szabályozná a nehéz időket okozó tech óriásokat az USA

A Fehér Ház szerint új és nehéz kihívásokat hozott a tech platformok felemelkedése.

Az amerikai Fehér Ház a múlt hét végén vázolta fel azt a hat alapelvet, amely alapján megreformálná a big tech platformokat.

A közlemény szerint a demokraták és a republikánusok is egyetértenek abban, hogy szabályozni kell a nagy amerikai tech cégeket. Az alapelvek közzététele előtt egyébként a Biden-kormány tagjai szakértőkkel vitatták meg, hogy milyen károkat okoznak a tech platformok, és azt, hogy nagyobb elszámoltatásra van szükség.

A Fehér Ház szerint egyértelmű szabályokra van szükség, hogy a kis- és középvállalkozók és egyéni szereplők is tisztességes versenybe kerülhessenek. Az alapelveket több hónap alatt rakták össze, a tech cégek visszajelzéseit is várják.

Jelenleg az olyan témák élveznek prioritást, mint a trösztellenesség, magánszféra, algoritmikus diszkrimináció.

A hat alapelv között ott van a tech szektor versenyének élénkítése, az erős magánszféra-védelem, az gyerekek online védelme, a nagy tech cégek különleges jogi védelmeinek megszüntetése, az algoritmusok és moderálás átláthatóságának növelése, valamint a diszkriminatív algoritmikus döntéshozás felszámolása.

Az USA szerint a tech platformok felemelkedése új és nehéz kihívásokat okozott, az erőszakos cselekedetektől kezdve a mérgező online kultúrán át az összeomló mentális egészséggel, jólléttel és a világszintű alapjogokkal is bajok vannak – részben – a tech platformok uralma miatt.

Azóta történt

Előzmények