Nagy pénzügyi válságot okozhat a fintech-őrület

Az egyik amerikai bankhatóság szerint hatalmas felfordulást okozhatnak a pénzpiacon a fintech cégek.

Nagy erőkkel törnek előre a fintech szolgáltatások és a digitális bankolás, mindez azonban hosszú távon válságot okozhat a pénzpiacon, állítja egy amerikai bankhatóság - konkrétan Michael Hsu, az amerikai OCC vezetője fogalmazott meg kemény kritikát.

Hsu szerint a fintech és a big tech cégek nagy hatással vannak a szektorra, és figyelmet érdemelnének, ugyanis különféle banki együttműködések útján beolvadnak a pénzügyi szektorba, azt még komplexebbé teszik. A zavartalan ügyfélélmény érdekében sok tech cég és bank működik együtt, de Hsu szerint a hatóságok gyakran nem látják, hogy hol ér véget egy bank és hol kezdődik a fintech cég. Mióta a fintech cégek piaci értékelése zuhanórepülésben van, azóta még több bank működik ezekkel együtt.

Hsu szerint a jelenség felgyorsul és kiterjed a jövőben, egészen addig, amíg súlyos probléma vagy krízis nem alakul ki. Azt is mondja, hogy a helyzet már most IT-kockázatokat és információbiztonsági aggályokat hordoz, továbbá fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel. Hsu szerint sok az ismeretlen tényező, a kevésbé közismert kockázatokat nem látja senki a digitális átállás során. Hsu szerint a 2008-as válság is arra világított rá, hogy a nem látott kockázatok nőnek és okoznak igen nagy meglepetéseket.

Az OCC egyik korábbi vezetője is azon az állásponton van, hogy a következő pénzügyi válságot a fintech cégek okozzák majd, ha nem teszünk semmit.

Hsu arra is figyelmeztet, hogy az egész piac nagyon erősen hype-vezérelt.

Azóta történt

Előzmények