A Rolls Royce is kiszedné a levegőből az üvegházhatású gázokat

A britek is létrehoztak egy alapot az üvegházhatású gázok levegőből történő kiválasztásának elősegítésére – ennek egyik nyertese a Rolls Royce.

A Rolls Royce és az EDF is a nyertesei között van azoknak a cégeknek, amelyek kapnak a brit kormány által létrehozott 54 millió fontot érő alapból – ezt olyan technológiák fejlesztésére lehet fordítani, ami segít eltávolítani az üvegházhatású gázokat a légkörből.

A brit vezetés szerint a technológia elengedhetetlen a 2050-es klímasemlegességi célok eléréséhez, de jelenleg csak kevés ilyen projekt van a világon.


[+]

Az EDF 3 millió fontot szerzett egy DAC technológiás gyárhoz, amely a suffolki atomerőmű hőfeleslegére építene. Több cég és egyetem szakembereivel demonstrációs célokra használnák ezt, hogy megmutassák, évi 100 tonna szén-dioxidtól tudnak megszabadulni. Ha sikerrel járnak, akkor évi 1,5 millió tonna szén-dioxidot is eltávolíthatnak a levegőből egy fejlettebb DAC-egységgel.

Ugyanekkorra összeget szerzett hasonló célokra a Rolls-Royce is, ami évente 100 tonnás, a végleges verziónál évente 1 millió tonnás célt vállal. A brit kormány 2030-ra évi 25 millió tonna szén-dioxidot vonna ki a levegőből.

15 csoport kapott összesen pénzt, többek között az Exeteri Egyetem, amely tengervízből vonná ki a szén-dioxidot, a skót SAC Commercial pedig a szarvasmarhák által „termelt” metánt gyűjtené be.


[+]

Előzmények