Mégsem lesz miniszter a Nav N Go vezére

A hazai politikai káoszban, az új kormány megalakítása kapcsán az egyik legfontosabb tárca, a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztérium vezetésére a szakértői kormány jegyében Bajnai Gordon Vahl Tamást, a hazai informatikai gazdaság egyik jól ismert szereplőjét, a Nav N Go jelenlegi vezetőjét jelölte. Ám ez a terv kútba esett, mivel Vahl Tamás a mai híradások szerint visszalépett, nem vállalja a kormányzati pozíciót.

A szakember kiválasztását már tegnap is sokan kritizálták, mivel a közelmúltban már jó pár cég élén álló menedzser az SAP Hungary ügyvezető igazgatója is volt, s e céget a vezetése alatt – ahogy erre a Transparency International Magyarország tegnap Bajnai Gordon figyelmét is felhívta egy levélben – a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által indított eljárás folytán kartellezésben marasztalták el, nem is egyszer, s a GVH mai közleménye azt is tudatja, hogy „A Fővárosi Ítélőtábla 2009. április 15-én jogerősen igazat adott a GVH-nak az egyik informatikai kartellperben. A versenyhatóság a döntés alapján jogerősen marasztalta el és bírságolta meg kartellezésért az SAP Hungary Kft.-t és a Synergon Nyrt.-t a Paksi Atomerőmű Rt. első közbeszerzési eljárásában." S ez nem az egyedüli problematikus ügy, mivel a GVH egy másik esetben is Vahl volt cége ellen döntött: „A GVH 2006. június 15-én kihirdetett döntésében megállapította, hogy az ISH Kft., az SAP Magyarország Kft. és az IBM Magyarország Kft. öt magyarországi egyetem által, gazdálkodásirányítási, illetve kórházi informatikai rendszerek tárgyában kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében versenykorlátozó módon működött együtt."

Valószínűsíthető, hogy Vahl Tamás döntésében az általa emlegetett médiatámadások mellett ezek a nehezen megkérdőjelezhető ítéletek, illetve az ügyek mostani felemlegetése is szerepet játszott.

A ComputerWorld magyar oldalának beszámolója szerint Vahl Tamás önfeláldozóan, ám az érintett ügyeket inkább elkenően nyilatkozott: „Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet." A távirati iroda szerint Vahl Tamás még ezt is hozzátette kommentként: „Vannak tapasztalataim és voltak terveim, sajnálom, hogy nem tehettem többet a magyar gazdaságért."

Azóta történt

  • A Nav N Go nő a leggyorsabban

    A magyar szoftverfejlesztő négy éve szerepel a feltörekvő IT-cégek listáján, és most megkapta a „Rising Stars” díjat.

Előzmények