Bill Gates bukott a legnagyobbat a válságon


(Infobulvár?) A gazdasági világválság természetesen rendesen leapasztotta a világ leggazdagabb iparmágnásainak vagyonát is, s a Forbes magazin legújabb felmérése szerint a négyszáz leggazdagabb amerikai vállalkozót sem kímélte a visszaesés (összességében 300 milliárd dollárt veszítettek a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt); így a technológiai cégek tulajdonosait sem. A jelentés adatai szerint az elmúlt 12 hónapban a legkomolyabbat Bill (hivatalos megnevezés szerint William, III) Gates bukta: nettó összvagyonából 7 milliárd dollárt, így jelenleg 50 milliárdra becsülik az általa birtokolt javak értékét. Ennek ellenére 16 éve még mindig ő a leggazdagabb amerikai – sőt a világban is, mert bár tavaly letaszították a dobogó legfelső fokáról, ám a hatalmas vagyonvesztések káoszában újra ő került az élre.

A Microsoft másik két neves alakja sem úszta meg e nehéz időket: a Microsoft társalapítója, Paul Allen 4,7 milliárdot veszített az elmúlt egy évben (most 11,5 milliárdos vagyona van), míg Steve Ballmer, a cég jelenlegi vezérigazgatója is kénytelen volt lemondani 1,7 milliárd dollárról (vagyis csak 13,3 milliárdja maradt).

De Michael Dell sem tapsikolt a megváltozott körülmények miatt, hiszen 2,8 milliárd dollár az ő vagyonvesztése (maradt neki 14,5 milliárd), és az SAS vezetője, James Goodnight is 1,9 milliárdos buktával kénytelen számolni. Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói és tulajdonosai még igazán jól jártak, hiszen „csak” 500, illetve 600 milliót veszítettek, akárcsak Steve Jobs, ám ez utóbbi esetében ez a mérsékelt veszteség arra is módott adott, hogy a leggazdagabb iparosok között a 61. helyről feljöjjön a 43.-ra.

Azóta történt

Előzmények